SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
 
© Eigen foto
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Trauma

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Jonge meiden genieten van hun tienerjaren. Ontdekken allemaal nieuwe dingen in hun leven en genieten volop. Ze gaan stappen en ontdekken alcohol vriendjes en soms wat drugs. Ze komen te laat- of dronken thuis. Ouders vinden dit vaak een lastige tijd want je moet dan je kind toch wat losser laten. Dat wil je eigenlijk niet want je wil de controle over je eigen kind houden. Maar je kind moet zichzelf ontdekken en daar de ruimte voor hebben.

Totdat ze in handen komt van een persoon die verkeerde bedoelingen met haar heeft. En dit is een nachtmerrie van ieder ouder. Je dochter denkt een leuke vriend aan de haak te hebben geslagen maar het blijkt een loverboy te zijn. Loverboy vind ik een te lief woord, ik zou ze een schoft noemen, of pooier, mensenhandelaar, bedrieger. Schoften die jonge meiden voor prostitutie gebruiken en ze zwaar intimideren. En niet alleen meiden zijn hier het slachtoffer van maar ook jongen jongens worden misbruikt.

Een aflevering van RTL's Five Days Inside over misbruik. Mensen die trauma’s hebben opgelopen door seksueel geweld, mensenhandel en loverboyproblematiek kunnen zich laten opennemen in een behandelcentrum, zag ik daar. Daar staan deskundigen voor hun klaar die ze gaan helpen om dit trauma te verwerken. De getraumatiseerde personen volgend daar dagelijks hun therapie en vertellen hun verhaal, steeds op nieuw en voor de zoveelste keer. Dit hoort bij de therapie om beter met hun trauma om te gaan.

"Tien mannen die met haar deden wat ze wilden"

In een sessie vertelt een slachtoffer van seksueel misbruik dat ze op een tafel werd gelegd en er tien mannen om haar heen stonden. Tien mannen, of beter gezegd tien schoften, die het leven van dit meisje op de kop hebben gezet. Tien mannen die met haar deden wat ze wilden. Hier zijn geen woorden voor. Dat nou niet één van die mannen denkt: ‘dit kan echt niet wat we doen, dit moet stoppen.’ Nee hoor, ze gingen allemaal vrolijk verder met het misbruiken van dit meisje.

Ook een meisje die in handen is gekomen van een loverboy volgt al lang zware therapieën. Voor haar begonnen de tienerjaren zo leuk en ze kreeg verkering. Dit meisje was toen ook nog heel jong. Later blijkt dat dit vriendje niet zo leuk was want hij dwong haar seks te hebben met andere mannen. Je zou dan denken dat je gewoon nee zegt en de verkering uit gaat maken. Maar zo werkt dit niet met loverboys. Het meisje werd gechanteerd met een foto van haar zusje. En de woorden klinken nog in haar hoofd: ‘Als je niet doet wat ik zeg dan pakken we jou zusje’. Of ze zorgen dat haar lieve opa een niet zo’n fijn leven krijgt.

Dit meisje was zo jong dat ze niet wist wat ze nu moest doen en durfde geen hulp te vragen. Om een gegeven moment hoort ze per ongeluk dat ze haar verkocht hebben in België. Samen met haar loverboy reden ze richting België. Onderweg stopte ze bij een tankstation en daar zag ze haar kans om te ontsnappen. Ze stapte uit de auto en ging rennen voor haar leven. Ze wist te ontkomen en bracht de hele nacht op straat door. In de ochtend heeft ze haar ouders gebeld en die hebben haar opgehaald. Ook dit meisje is voor haar leven getraumatiseerd.

Wat een schoften zijn er toch in onze wereld. Ik hoop dat deze schoften, die zulke vreselijke dingen doen met jonge mensen, eens gaan nadenken waar ze mee bezig zijn. De slachtoffers zijn mensen en geen voorwerpen. Mensen mogen niet misbruikt worden. Seksueel misbruikt moet stoppen. Seksueel misbruik is een taboe en dit moet doorbroken worden. Om dit te doorbreken is meer voorlichting nodig. Voorlichting op scholen maar ook ouders moeten hierover met hun kinderen in gesprek blijven. En misbruikers moeten weten wat ‘seksueel misbruik’ betekent: ‘grensoverschrijdend gedrag’. Misbruikers moeten in therapie en zorg dat hun gedrag verbeterd en leren dat ze met respect met andere mensen om moeten gaan.

Ellen Sprikkelman

Ellen Sprikkelman uit Brummen schrijft over wat haar opvalt in het dagelijkse leven. Van kleine tot grote dingen.

Meer lezen van Ellen Sprikkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.