SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
 
© Eigen foto
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Voor niks gesneuveld?

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Wat zullen veel nabestaande van de gesneuvelde militairen in Afghanistan zich slecht voelen. Nu er zoveel ellende is in Afghanistan wordt de vraag gesteld: zijn ze nu voor niks gesneuveld? En ook alle veteranen die daar zo hard gewerkt hebben en zoveel ellende hebben gezien hebben misschien wel het gevoel dat het voor niks is geweest.

Bij veel veteranen komt alle ellende weer naar boven en ze moeten opnieuw hun trauma gaan verwerken. We weten dat het niet voor niks geweest, ze hebben heel veel goede dingen gedaan in dit land. Maar de gedachte is goed te snappen. Twintig Jaar hebben vele militairen hard gewerkt en in een mum van tijd is heel Afghanistan in handen van de Taliban. Het lijkt wel Risk. Ze hebben vele malen gepast en zo veel soldaten binnen gesleept. Zodra de laatste buitenlandse soldaten hun hielen hadden gelicht hebben ze toe geslagen. Slim spel of bizarre waarheid?

"Ze zijn zo bang dat ze zelfs aan een opstijgend vliegtuig gaan hangen"

Alle info en beelden die via de media nu binnenkomen zijn zeer verontrustend. Op het vliegveld is het een chaos. Iedereen wil het land ontvluchten. Mensen zijn bang omdat ze niet weten wat de Taliban van plan is. Ze zijn zo bang dat ze zelfs aan een opstijgend vliegtuig gaan hangen en waar ze daarna tientallen meters naar beneden vallen en het niet overleven. Wat zou er in hun hoofden omgaan: ‘Niet mee met het vliegtuig dan ga ik er maar aan hangen en dood want ik wil voor geen goud zo verder leven?’. Hoe wanhopig ben je dan. Er zijn zelfs ouders die hun baby over het hek van het vliegveld tillen en hopen dat iemand hun baby mee in het vliegtuig neemt naar een veilige plek.

Zo zijn er schrikbarend veel voorbeelden van wanhopige mensen waar wij Nederlanders geen weet van hebben. Het is voor ons een land dat ver weg is maar toch maken we ons uiteraard zorgen. Wat gaat dit voor Nederland betekenen nu de Taliban de machtsovername in Afghanistan hebben. Ze garanderen veiligheid voor iedereen en willen geen wraak. Deze woorden zullen bij veel mensen argwaan opwekken en de beelden laten zien dat ze deze woorden niet zo nauw nemen. Het is een oorlog die al heel veel jaren aan de gang is en zeker binnenkort niet zal stoppen.

Ellen Sprikkelman

Ellen Sprikkelman uit Brummen schrijft over wat haar opvalt in het dagelijkse leven. Van kleine tot grote dingen.

Meer lezen van Ellen Sprikkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.