Kringloop

Kringloop

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Vorige week liep ik langs een exclusieve lampenwinkel. Ik zag een lamp die ik graag mee wilde nemen, maar besloot hard weg te rennen na het zien van het prijskaartje. Waarom kost een lamp twee mille? En wie zegt mij dat deze lamp niet gemaakt is door kinderen uit Bangladesh? 

Ik vind het belangrijk om kwaliteits spullen te kopen, waar je de komende tijd mee vooruit kan. Ook duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van mijn inkoopgedrag. Het moet immers wel goed gemaakt zijn. Bij de dure designwinkel waar ik even naar binnen keek ging het vooral om de kwaliteit. Hij zal vast een stuk langer meegaan dan een lamp van de Xenos of Action. Echter kun je van twee mille een hele hoop low-budgetlampen halen. En dat is precies de reden dat mensen jammer genoeg niet voor kwaliteit kiezen. 

Maar daar is een oplossing voor! Kringloopwinkels zie je steeds meer in het straatbeeld verschijnen. Vroeger waren dit vieze donkere winkels voor mensen met een laag inkomen. Tegenwoordig heb je ze in alle soorten en maten. Sommige nemen goederen van mensen aan, sommige ruimen huizen leeg en weer andere kopen afgekeurde voorraden van winkels op. Allemaal hebben ze één ding gemeen: je bespaart er een hoop geld. 

"Duurzaam leven betekent over het algemeen dat het veel geld kost"

Wanneer je de tijd neemt om goed rond te kijken, kun je een hele hoop mooie dingen vinden. Ik moet toegeven: je kunt er echt niet altijd vinden wat je zoekt. Maar vaak hebben ze hele leuke dingen die van goede kwaliteit zijn. Van boeken tot bedden en van brievenbussen tot kapstokken. Duurzaam leven betekent over het algemeen dat het veel geld kost, maar de kringloop is daar een grote uitzondering op. Je helpt recyclen en bespaart een hoop geld.  

Met een beetje geluk vind je een designlamp waar iemand ooit twee mille voor heeft betaald, maar waar iemand na een jaar alweer genoeg van had. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.