SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
 
© Eigen foto
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Puppy

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Inmiddels zit Nederland al meer dan een jaar in de coronacrisis. In deze periode zijn er veel huisdieren aangeschaft, vooral puppy’s. Ik begrijp de beweegredenen niet helemaal. Ook al heb je tijdens de crisis meer tijd voor een puppy: je weet dat deze crisis voorbijgaat en je weer in het gewone ritme komt. Naar het werk of studie, uit eten of feestjes en dus vaker van huis. Een puppy aanschaffen doe je niet zomaar. Er komt veel bij kijken en bij een gezonde puppy zit je er heel lang aan vast. Ik ben benieuwd of alle mensen die een puppy aanschaffen wel beseffen wat dit inhoudt.

Als je overweegt om een puppy aan te schaffen maar toch nog twijfelt ga dan vooral niet even bij een nestje puppy’s kijken, dan ben je namelijk verkocht. Wie weerstaat de lieve kleine puppy ogen en die lekker zachte vacht? Maar kleintjes worden groot en voordat je het weet heb je een volwassen hond in huis. Een hond die vier keer per dag uitgelaten moet worden. Een hond die aandacht wil. Een hond die van gezelligheid houdt. Een hond die meer huishoudelijk werk geeft. Een hond waar je, als het goed is, van gaat houden.

In deze crisis zie je ook heel veel broodfokkers opduiken. Die springen natuurlijk slim in op de grote vraag naar puppy’s. Fokkers die alleen op geld uit zijn en niet bezig zijn met de puppy’s. Vreselijk dat mensen zo hun geld verdienen en de puppy’s én nieuwe eigenaren daar slachtoffers van worden. Vaak zijn de puppy’s niet gezond, niet ingeënt en hebben ze valse papieren. Je denkt dat je een raspuppy koopt maar dat blijkt niet zo te zijn. Ook hoor je vaak dat puppy’s worden gekocht via Marktplaats. Je hebt dan geen idee waar ze vandaan komen. Ze komen vaak uit het buitenland en hebben al een slecht leven achter de rug. Als je een puppy gaat kopen ga dan naar een goede fokker. Een fokker besteedt al zijn tijd aan de puppy’s. Ook kijkt een goede fokker of zijn pup wel bij de nieuwe eigenaar past. Ze moet daar een goed gevoel over hebben. Heeft ze dat niet dan gaat de koop niet door.

"Ik heb hier geen woorden voor"

Zoals ik al in deze column schreef: ‘Een hond waar je van gaat houden’. Een echte hondenliefhebber gaat super veel van zijn of haar dier houden. Is helemaal van slag als zijn/haar hond ziek is of komt te overlijden. Maar helaas geldt dit niet voor alle hondeneigenaren. Er is nog steeds veel dierenleed in de wereld en helaas ook in Nederland. Zo lees je wel eens dat een hond is achtergelaten in het bos, vastgeknoopt aan een boom. Wat gaat er door je heen als je dit doet. Je hond knoop je vast en je loopt je zomaar weg? Of kijk je nog even achterom en je ziet smekend de trouwe hondenogen je aankijken? Of ben je zo koelbloedig dat je dit niks doet? Ik heb hier geen woorden voor.

Pasgeleden is er een hond uit het water gevist. Het was een Amerikaanse Stafford en zijn voorpoten waren vastgebonden met een tiewrap. Hij in het water gegooid met vastgebonden voorpoten en zo wordt zwemmen voor een hond onmogelijk. Hij is dus verdronken. Nu ik dit zo type denk ik weer: hoe haal je het in je hoofd om dit te doen. Mijn nekharen gaan hiervan recht overeind staan en kan hier zo boos over worden. Ook spookt er door mijn hoofd dat ze bij de dader maar de handen aan elkaar moeten binden en in het water gooien. Dan net zo lang laten watertrappelen dat de dader bijna verzuipt. Hopelijk gaat de dader dan nadenken of zijn/haar gruwelijke daad.

Ik hoop met heel mijn hart dat alle mensen die nu een puppy hebben aangeschaft er heel lang voor blijven zorgen en niet zomaar weer ergens gaan dumpen. En voor iedereen die een huisdier heeft: wees er lief voor!

Ellen Sprikkelman

Ellen Sprikkelman uit Brummen schrijft over wat haar opvalt in het dagelijkse leven. Van kleine tot grote dingen.

Meer lezen van Ellen Sprikkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.