SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Vrijheid

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Binnen kort mogen wij thuis, met eigen gezin, en hooguit 2 bezoekers vieren dat wij 76 jaar vrijheid hebben. We mogen in elk geval vieren dat wij niet bang hoeven te zijn dat er bommen op ons dak vallen, wij mogen vieren dat wij eten en drinken hebben. Wij mogen vieren dat wij vrijheid van meningsuiting hebben, oh wacht dat is niet helemaal waar. Wanneer je zegt dat je nog niet weet of je het vaccin wil, dan ben je in de ogen van velen een complotgek.

Wanneer je vindt dat alles weer terug moet naar normaal, dan ben je ook een complotgek. Wanneer je vindt dat je een vaccinatiepaspoort moet hebben dan zijn er al mensen die verwijzen naar de oorlogsjaren. Wanneer je het eens bent met testbewijzen dat ben je een dom slapend schaap. Wanneer je tegen testbewijzen bent dan ben je dus een wappie. Mensen die zich niet willen laten vaccineren, zouden geen medische zorg moeten krijgen wanneer ze ernstige covid19 krijgen; mensen die het vaccin niet willen, roepen dat mensen die problemen gaan krijgen door het vaccin ook de zorg niet meer zouden moeten krijgen.

Ja, mensen, 76 jaar vrijheid! Knuffelen met iemand anders dan uit je huishouden is strafbaar, met meer dan 3 mensen buiten samenkomen, is strafbaar, geen 1,5 meter afstand houden tot anderen buiten je huishouden, is strafbaar. Binnen in openbare ruimte geen mondkapje dragen, is strafbaar. Winkels en horeca zijn maanden gesloten geweest. Politie die lijnrecht tegenover de burgers zijn gezet; de politie is nooit bedoeld geweest om gewoon normaal menselijk gedrag te beboeten. Maar dat moeten ze nu wel. Een avondklok die zij moesten handhaven. We vieren 76 jaar vrijheid.

"Mensen moeten weer vertrouwen terug zien te winnen"

Vertrouwen moet weer terugkomen, angst moet weer afzakken. Mensen moeten weer vertrouwen terug zien te winnen. Geen vaccinatie paspoorten, geen onderscheid in wel of niet gevaccineerde mensen. Geen testmaatschappij, mensen die niet gevaccineerd zijn verplichten nog een mondkapje te dragen, en die wel gevaccineerd zijn niet? Het mondkapje als vaccinatiebewijs? Ik vind het geen goed plan. Je moet toch iets hoor ik mensen roepen, je moet ergens beginnen anders blijven we opgesloten zitten. Ja, dat is ook waar. Maar willen wij naar een maatschappij waarbij 160 kilo wegen, maar een vaccinatie hebben gehad als gezond wordt gezien?

Willen wij naar een medische apartheid waar gevaccineerde wel mogen winkelen en uitgaan en een restaurant bezoeken, maar niet gevaccineerde mensen niet? Willen wij naar een maatschappij waar wij ongevaccineerde mensen zien als onze vijand? Vijand van de volksgezondheid? Ik niet, ik wil dat iedereen er een vrije keuze in heeft. Ik zou graag zien dat alle mensen die een hoger risico hebben bij covid19 zo snel mogelijk gevaccineerd kunnen worden als ze dat willen. Weet u wat als vrijheid zou voelen? Een maand lang geen woord meer over corona op tv!

Tryfena van Huenen-Notten

Tryfena van Huenen-Notten is een onderneemster en columnist. Twee keer per maand schrijft ze hier over wat haar opvalt in de Zutphense samenleving.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.