SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Joop Hekkelman.
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Polarisatie

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Onlangs kwam een facebookbericht langs van een mevrouw uit de Randstad, zij zoekt bij ons een woning: een boerderijtje of iets dergelijks in de Achterhoek. Zij beklaagde zich over de wachtlijsten bij makelaars waardoor ze niet aan bod komt. Via sociale media probeert ze een vinger tussen de deur te krijgen. Waar het wringt in haar oproep: ze wil een woning uitsluitend voor weekenden en vakanties. Ik heb haar een caravan aangeraden.

Ik zal u de negatieve reacties van mede-Achterhoekers op haar oproep besparen, die logen er niet om. De woningmarkt is ook hier een nijpend probleem, dat werd onomwonden duidelijk. In deze tijd van schaarste zitten we niet te wachten op prijsopdrijvers die deeltijd-Achterhoeker komen spelen.

Omdat in elke gemeente wonen hoog op de agenda staat verwacht je dat er een soort Deltaplan wordt opgesteld om binnen tien jaar het probleem op te lossen. In Zutphen, zo las ik, mogen tot 2030 2700 woningen worden gebouwd. Door raadspartijen zijn veel ideeën ingediend waarmee de wethouder aan de slag moet. Dat elke partij een eigen oplossing bedenkt lijkt me weinig productief. Naar gewoonte zal daar jaren over gediscussieerd worden en het probleem vooruit geschoven. Dat er meerdere oplossingsrichtingen zijn lijkt me logisch, maar we steggelen te graag over welk plannetje wel en welke niet.

"Het is namelijk één minuut voor twaalf"

Waarom wordt in een gemeente geen Task Force met mandaat opgetuigd, om binnen afzienbare tijd compleet uitgewerkte bouwplannen te presenteren. Als daarin raadsbreed vertegenwoordiging zit met een heldere opdracht, dan kan politiek gekissebis achterwege blijven en het probleem adequaat worden aangepakt. Het is namelijk één minuut voor twaalf. Voor politici nog net op tijd om de scoringsdrang op eigen punten af te werpen.

Ik vrees dat mijn idee utopisch is. Diverse enquêtecommissies hebben aangetoond dat we in dit land beter zijn in achteraf elkaar de maat nemen dan vooraf samen een degelijk plan bedenken.

En toch zal er snel iets moeten gebeuren, vooral om de bijwerking Polarisatie te beteugelen. De één wil niemand van elders meer toelaten, de ander meent dat iedereen onder alle omstandigheden recht heeft om overal te wonen. De reacties op de vraag van die mevrouw uit de Randstad maakt duidelijk dat in onze regio de mensen met betrekking tot dit onderwerp lijnrecht en grimmig tegenover elkaar staan. De Achterhoeker kan dus echt boos worden en buigt niet meer mee met elke wind die komt aanwaaien.

Joop Hekkelman

Joop Hekkelman is schrijver en kenner van de Achterhoek. Elke vrijdagochtend lees je een column over wat hij meegemaakt heeft of wat hem opvalt.

Meer lezen van Joop Hekkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.