Vrijwilligers redden hulpbehoevende vogels, maar de kosten stijgen
De opvang ontving vele donaties.

Vrijwilligers redden hulpbehoevende vogels, maar de kosten stijgen

De gemeente Lochem ligt in een natuurrijke omgeving. Dat betekent dat er ook veel wilde dieren te vinden zijn. Soms komen die in de problemen. Gelukkig kunnen sommigen dan rekenen op de hulp van good samaritans, vrijwilligers van Roofvogel Opvangcentrum Barchem bijvoorbeeld. 

De afgelopen tijd is er flink actie gevoerd voor deze opvang. Het leverde in korte tijd bijna 11.000 euro op. Dat is veel meer dan Calle Janssen had verwacht. Hij is van de politieke partij LochemGroen! en sprong in de bres voor de vogelopvang. Hij legt uit waarom de opvang zo belangrijk is voor Lochem. 

Kosten stijgen

"Ieder mens zal het er over eens zijn dat dieren geen dingen zijn, maar wezens met gevoel. Dit maakt het moreel gezien een verantwoordelijkheid voor de burger om hulp te verlenen indien dat nodig is", vertelt hij. . Er bestaat in Nederland een zorgplicht voor gewonde, verzwakte en verweesde dieren. Deze geldt ook wanneer het dier in het wild leeft. Janssen keek zijn ogen uit toen hij de opvang bezocht. "Er worden meer dan 600 roofvogels opgevangen. Dat komt omdat er in onze gemeente prachtige roofvogels leven." De kosten bij de opvang blijven stijgen en de dieren blijven toenemen. "Daarom willen wij dat er voor dit jaar een klein deel van de kosten worden gedekt."

In het wild levende dieren in Nederland komen regelmatig in de problemen door menselijk handelen. "Bij roofvogels zijn dat bijvoorbeeld zaken zoals illegaal afschot, vergiftiging, afval, prikkeldraad en het verkeer." Deze moeten dus opgevangen worden. Maar een willekeurige particulier kan en mag geen wild dier verzorgen. "In de afgelopen 70 jaar zijn er daarom wildopvangcentra opgericht die de kennis en kunde hebben en ook een ontheffing hebben gekregen om in het wild levende dieren te mogen verzorgen totdat deze weer in vrijheid kunnen worden gesteld. In de gemeente Lochem is dat Roofvogelopvangcentrum Barchem."

Noodzaak

Dan zou je denken: deze opvang krijgt vast op vaste basis een subsidie van de gemeente. Maar dat is niet het geval. En daar is Janssen niet blij mee. Hij en zijn partijgenoten "vinden het noodzaak dat wij als gemeente hier verantwoordelijkheid voor nemen." Hun motie hierover werd niet aangenomen. "Maar we zullen door blijven gaan om initiatieven zoals de roofvogelopvang te blijven ondersteunen. Gezien de ontzettend vele donaties en mooie reacties kunnen we ook zeggen dat dit onderwerp leeft in de gemeente Lochem."

Wie de politieke agenda bestudeert komt tot de conclusie dat natuur voor veel politici niet zo'n belangrijk onderwerp is. Er wordt relatief weinig over gesproken. En dat terwijl er veel natuur is in de gemeente. LochemGroen! lijkt alleen te strijden voor planten, dieren en dergelijke. Ze hebben bijvoorbeeld in 2022 per motie getracht om een nota dierenwelzijn in de gemeente Lochem te krijgen. "Veel gemeentes hebben al een dierenwelzijnsnota. Dit gaat onder andere over de wilde dieren. Helaas zijn de coalitiepartijen GemeenteBelangen, VVD en Meedenken met Lochem totaal niet gericht op het welzijn van dieren."

Vrijwilligers

Dieren in de problemen worden in ons land veelal verzorgd door vrijwilligers. Neem bijvoorbeeld de Dierenambulance als voorbeeld. Ook de vogelopvang in Barchem draait op vrijwilligers. Janssen: "Wat de vrijwilligers doen is ontzettend fijn en belangrijk voor de dieren maar ook zeker voor ons als mens. Zonder dieren kunnen wij mensen namelijk niet eens voortbestaan."

Sinds 1998 heeft de opvang een vergunning en in 1999 heeft het opvangcentrum de status 'erkend vogelasiel' gekregen. Dit betekent dat het opvangcentrum voldoet aan strenge criteria op het gebied van kennis, verzorging, hygiëne, opvangmogelijkheden en volières.

Rust 

Het opvang en revalidatie centrum is landschappelijk gelegen aan de voet van de Lochemse berg en tegen ‘Het Veen’. “Deze unieke plek is verscholen in het bos en is onderdeel van het stilte gebied, een ideale plek voor het revalidatiewerk”, leggen ze uit. "Om nog betere resultaten na te streven met de opvang en revalidatie van beschermde inheemse roofvogels hebben we een constructieve samenwerking met dierenartsen en andere opvangcentra. Alle werkzaamheden op de vogelopvang worden door een vaste ploeg vrijwilligers gedaan.”

Een kijkje nemen in het opvangcentrum? Dat is helaas niet mogelijk. "Dit heeft 1 duidelijke reden: de vogels zoveel mogelijk rust te bieden tijdens de revalidatie. Om dezelfde reden is de opvang gesitueerd in een stiltegebied."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.