Hoop houden
Joop Hekkelman.

Hoop houden

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Lekker wakker worden was dat op zondagmorgen. De wereld lag verscholen onder een strakke laag sneeuw. Er was geen oneffenheid meer te zien, niets om je aan te ergeren. Als je die witte deken aanschouwt dan denk je dat er niets mis kan zijn. Kinderen maken sneeuwpoppen, trekken elkaar voort met een slede of gooien geknede ballen. Alom pret en saamhorigheid! Konden we die sfeer maar bewaren na de winterpret.

De werkelijkheid ligt anders. Hondenpoep komt weer tevoorschijn als de dooi inzet. Een beetje krabben en we zijn snel weer terug in de realiteit. Winterweer of niet, mensen van negentig sturen we 30 kilometer verderop naar een priklocatie om, staande in de kou, minimaal een half uur te wachten op hun beurt. Het systeem is heilig verklaard en het verwerken van massa’s mislukt! Deze fouten waren allemaal minder opgevallen als er vaart was gemaakt met vaccineren op basis van boerenverstand. Maar ja, die verrekte wet van Murphy hè, die legde één en ander bloot over onvermogen. Vaccins vervoeren als kroketten tekent de nonchalance waarmee de publieke zaak wordt gediend.

"Daarop staan zware straffen"

Er wordt gevreesd dat overheidsland meer systeemfouten herbergt, dat we nog maar slechts het topje van de ijsberg hebben gezien. Het is een klont die groeit omdat alles technocratisch wordt aangejaagd en ‘maatwerk’ een woord is geworden uit de oudheid.

Ooit hielp ik een vrouw van midden tachtig met het invullen van haar aanvraag voor huishoudelijke hulp via de gemeente. Daarvoor kwam een afgezant op bezoek om voorlichting te geven. Die informatie bestond uitsluitend uit het opsommen van een riedel obstakels en onmogelijkheden. Het formulier dat ze achterliet, voor het geval toch een aanvraag werd overwogen, hebben we verscheurd, wegens gebrek aan wederzijds vertrouwen en belediging. Op de laatste pagina stond namelijk intimiderend en vetgedrukt: misbruik of onvolledig invullen van het formulier is een economisch delict; daarop staan zware straffen. Door het sociale vangnet als potentiële misdadiger worden binnengehaald, het bestaat echt!

Sneeuw heeft een reinigende werking. Ook de daken van regeringsgebouwen, parlement en gemeentehuizen kregen deze week hun deel. Laten we hopen dat bij het wegsmelten besef doorsijpelt. Dat begrepen gaat worden dat wantrouwen niet met een simpel excuus is weg te nemen. De wassing moet tot in de haarvaten van elk orgaan doordringen. Voor de sceptici: het is als met religie, je moet erin geloven om de hoop levend te houden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.