Lokale radio
Joop Hekkelman.

Lokale radio

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Onlangs was het weer in het nieuws, dit keer in de gemeente Lochem: de lokale radio. Radio is bij uitstek een medium om onderwerpen uit te diepen. De discussie in de gemeenteraad gaat over het nut ervan, zij twijfelen over een zendmachtiging. Volgens de burgemeester vernemen wij het nieuws uit eigen straat liever via lokale websites en sociale media.

De overheid bepaalt dus de relevantie van het aanbod! Beste en gewaardeerde burgemeester en raadsleden, ik kan u verzekeren dat er legio burgers zijn die graag meer verdieping willen over onderwerpen van dichtbij. Ik zie geen enkel medium in mijn omgeving dat voldoet aan die vraag. Het digitale nieuws op nieuwssites en ook de behandeling op het tijdelijke lokale televisiestation wordt kort en flitsend gebracht om de aandacht van de lezer/kijker vast te houden.

Veel interessante informatie blijft daarmee onderbelicht, omdat er te weinig aandacht is voor achtergrond en veel onderwerpen zelfs niet de kans krijgen om over het voetlicht gebracht te worden. Een lokaal radiostation is op dat terrein een belangrijke speler. Waarom hoor ik niemand dáár over.

"Ik spreek dus vanuit enige ervaring"

Voordat ik beticht wordt van ‘makkelijk kletsen’, zelf heb ik jarenlang een ’inhoudelijk’ radioprogramma gemaakt, ik spreek dus vanuit enige ervaring. Wat ik vrees: dat er wat betreft de beeldvorming iets scheef zit. Een lokale omroep is al heel lang geen piraat meer met een jukebox van uitsluitend populaire muziek. Zij moet een eerlijke kans krijgen.

Noem een goed inhoudelijk verhaal ‘podcast’ en iedereen spitst meteen de oortjes. Lokale radio doet, met verhalen uit de buurt, feitelijk niet anders dan podcasten, het bekt alleen wat minder popie jopie. Er zijn legio onderwerpen die leven onder de mensen, maar slechts in one liners aan bod komen in die ‘geprezen’ flitsende media. Wat zit er met betrekking tot streekcultuur nog verborgen, wie en wat zit er achter innovatieve bedrijven? Over het verbonden zijn aan Stedendriehoek of Achterhoek, de uitnodiging richting randstedelingen om naar de Achterhoek te komen en wat dat voor ons betekent, onze identiteit enzovoort, zijn onderwerpen die zelden op lokaal niveau en vanuit inwonersperspectief worden besproken. Dat kan niet worden afgedaan met ‘behoefte aan nieuws uit de eigen straat’. 

Als lokale beleidsbepalers wensen hebben ten aanzien van de inhoudelijke invulling van de programmering, heb het dáár dan over met elkaar. Radio is een unieke schakel tussen alle bestaande informatiekanalen. Zonder is lokale nieuwsvoorziening niet compleet.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.