SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Gelukkig nieuwjaar!

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

De beste wensen voor 2021! Dat dit jaar veel terug mag vinden, wat 2020 is kwijtgeraakt. Dat het vertrouwen brengt in de maatschappij, angst weg neemt en vrijheden teruggeeft. Het jaar 2020 is gelukkig voorbij, een jaar waarin normaal menselijk gedrag verboden werd, een knuffel geven een boete kon opleveren. Een jaar waarin wij bang zijn geworden voor alles wat ooit zo gewoon was. 2020 was het jaar dat vooral angst heeft gecreëerd!

"Ik vraag mij af, zal het een voorteken van 2021 zijn?"

Welkom 2021! Het jaar begon met burgerlijke ongehoorzaamheid, van een vuurwerkverbod was weinig te merken om 12 uur. De hele dag was het wel rustig, hier en daar een stout knaapje met een rotje. Om 1 minuut over 12 hoorde wij geknal, toch even buiten kijken. Een werkelijk adembenemende vuurwerkshow knalde vanaf de parkeerplaatsen de lucht in. Hoewel ik het zelf nooit gedurfd had, was ik toch erg blij met het prachtige siervuurwerk dat de lucht in ging. Burgerlijke ongehoorzaamheid, maar eerlijk gezegd en ik weet dat ik het niet zou mogen vinden, ik vond het stiekem toch prachtig! Ik vraag mij af, zal het een voorteken van 2021 zijn? Dat wij steeds meer burgerlijke ongehoorzaamheid zullen vertonen? Heel even zou ik wel een glazen bol willen hebben, om even een klein kijkje in de toekomst te hebben.  

Net als velen, verlang ook ik weer terug naar het oude normaal. Het zal toch wel weer een poosje gaan duren voor mensen weer vertrouwen krijgen, iemand die eens niest, is geen massamoordenaar. Dat ook verkoudheden nog gewoon bestaan. Ik ga niet beweren dat covid19 je niet heel erg ziek kan maken, maar het is zeker niet het dodelijkste virus wat over de wereld heen gaat. Het vaccineren gaat zo direct ook van start, en laten wij elkaar nu niet uitschelden voor de keuzes die iedereen voor zichzelf maakt. Nadat Hugo de Jonge uit heeft gelegd: wij eten ook een heel leven lang frikandellen zonder te weten wat erin zit, dus dat prikkie even nemen, ben ik toch wat angstiger geworden voor dat prikkie, ik wil liever wat meer goede en onderbouwde informatie. Ik eet eigenlijk nooit frikandellen. 

Ik hoop dat 2021 een jaar wordt waarin knuffelen weer mag, 1,5 meter samenleving verdwijnt en dat de mondkapjes uit het straatbeeld verdwijnen. Ik hoop dat 2021 het jaar gaat worden dat wij teruggaan naar ons vertrouwde oude normaal, dat normaal menselijk gedrag niet meer bestraft wordt. Ik hoop dat wij 2020 heel gauw echt achter ons mogen laten, al zal de nasleep economisch nog wel even gaan duren. Er is maar 1 ding van 2020 dat ik als positief ben gaan zien, mensen wassen nu vaker hun handen! Vaarwel 2020! Welkom 2021!

Tryfena van Huenen-Notten

Tryfena van Huenen-Notten is een onderneemster en columnist. Twee keer per maand schrijft ze hier over wat haar opvalt in de Zutphense samenleving.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.