SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
 
© Eigen foto
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Blauwe enveloppen

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Zoals vele mensen in Nederland hebben wij ons dak voorzien van zonnepanelen. We hebben dit in juli laten leggen en we mochten het btw-bedrag terugvragen bij de belastingdienst. Dit wordt omzetbelasting genoemd. Een mooie meevaller, dus aan de slag. Samen met de leverancier van de panelen hebben we een formulier ingevuld en opgestuurd naar de belasting. Door het opsturen van dit formulier zijn we ‘ondernemers’ geworden. We kregen in augustus de eerste brief van de belastingdienst met daarop de melding dat we belastingplicht hebben. De tweede brief kwam vijf dagen later met daarin onze gebruikersnaam. Brief drie volgde al snel en daarin stond ons wachtwoord vermeld. Brief vier kwam twee dagen later waarin ons btw-identificatienummer stond vermeld. We keken elkaar aan en dachten: waar zijn we aan begonnen, in tien dagen maar liefst vier brieven.

Vol goede moed gingen we verder, want het is toch een mooi bedrag wat we terug kunnen vorderen. Eind september kregen we brief vijf waarin vermeld staat dat we aangifte moeten doen voor de omzetbelasting. We loggen in op de belastingsite en doen aangifte. Als we klaar zijn downloaden we een brief waarop staat vermeld dat de aangifte omzetbelasting is verzonden. En toen begon het wachten op het geld. Van vrienden hoorden we dat zij het geld reeds ontvangen hadden, helaas was dat bij ons nog niet zo.

Eind november viel er weer een brief op de mat. He he, eindelijk het geld binnen, maar niet heus. In de brief stond vermeld dat we een boete van € 500,00 krijgen, de geschatte omzetbelasting. Daarbovenop nog een boete van € 50,00 omdat we nog niet betaald hadden en ook nog een boete van € 68,00 omdat we geen aangifte hadden gedaan. Conclusie, of we even € 618,00 wilden overmaken.

"Binnen twee werkdagen zouden we teruggebeld worden"

Natuurlijk meteen de belastingdienst gebeld en daar kregen we te horen dat er iets fout is gegaan en dat de alles wordt uitgezocht, binnen twee werkdagen zouden we teruggebeld worden. Inderdaad werden we netjes teruggebeld door een mevrouw en die vertelde ons dat we netjes aangifte hadden gedaan en dat het geld eraan komt. Maar waarom dan die boete? Daar wist die mevrouw niks van af. Ze ging het nakijken en we zouden een brief ontvangen waarin de boel recht getrokken zou worden. Onze betalingstermijn kwam dichterbij en we hadden er geen zin in om nog een boete te ontvangen. Dus maar weer bellen. Op 16 december ontvingen we twee brieven. De dagtekening op die brief is 18 december, raar, het was pas 16 december. In deze brief stond dat er te verrekenen/terug te ontvangen bedrag van € 550,00 en in brief twee een bedrag van € 68,00. Gelukkig, dit is recht getrokken. Maar nu ons geld nog ontvangen.

Enkele dagen later brief nummer negen met de melding dat we geld retour krijgen. Zou het dan eindelijk gelukt zijn? Nee, nog niet. Brief tien komt nog met daarin de melding dat we geld van de belasting terugkrijgen maar dat ze ons bankrekeningnummer nog niet hebben. Hier zakt mijn broek vanaf. We doen al 26 jaar belastingaangifte en nu is bij de belastingdienst ons rekeningnummer niet bekend. Omzetbelasting is natuurlijk een andere afdeling en waarschijnlijk werken de afdelingen daar niet samen. Inmiddels hebben wij ons rekeningnummer door gegeven en inderdaad daar komt brief elf met de mededeling dat wij ons banknummer hebben doorgegeven en dat de uitbetaling om dit rekeningnummer wordt storten.

Tjonge jonge, elf brieven verder en nog geen geld. Wat een gedoe om iets geregeld te krijgen met de belasting. Wat leven we mee met al die mensen die te maken hadden met die kindertoeslagenaffaire. Nu ging het bij ons maar om een relatief klein bedrag maar wat een gedoe is het geweest om dit te regelen. In de brief staat dat we binnen vijftien werkdagen ons geld ontvangen. Daar gaan we dan maar vanuit. Als we inloggen op onze zonnepanelen-app zien we dat we al vele bomen hebben geplant. Die heeft de belastingdienst alweer omgehakt om ons elf brieven te sturen.

Ellen Sprikkelman

Ellen Sprikkelman uit Brummen schrijft over wat haar opvalt in het dagelijkse leven. Van kleine tot grote dingen.

Meer lezen van Ellen Sprikkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.