SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Joop Hekkelman.
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

De klokkenluider

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Klokkenluiders zijn helden in de ogen van het volk. Door mensen die uit zijn op macht worden zij echter maar al te graag genegeerd, verguist en als paria weggezet. Dat gebeurt allemaal om het hogere doel van het eigen belang te beschermen. Hij of zij wordt niet meer vertrouwd. De rollen worden handig omgedraaid. In de Lochemse politiek werd het begrip klokkenluider in de voorbije week in dat opzicht bevestigend misbruikt. Het ‘slachtoffer’ voelt zich als een klokkenluider weggezet, omdat zij niet meer welkom is in haar fractie. Dat geeft te denken.

De laatste tijd hebben we in de politiek weer eens gezien waartoe het eigen-, partij-, fractie- of kabinetsbelang kan leiden wanneer de kritische blik op het eigen werk achter de horizon verdwijnt. Gelukkig stonden er een aantal politici op die de warboel in toeslagenland tot op het bot uitzochten. Inmiddels is gehakt gemaakt van enkele  verantwoordelijken, zij hadden geen idee waar ze mee bezig waren. Renske en Pieter kun je aanmerken als klokkenluiders van de buitencategorie, van de lange adem.

Politici staan in de spotlights en krijgen vaak kritiek. Dat is niet altijd terecht. Op lokaal niveau is dat wat minder, omdat een gemeenteraadslid niet vaak in beeld is, maar ook daar zitten mensen die hun nek durven uitsteken om problemen uit de wereld te helpen of te voorkomen. Zij krijgen minder ‘televisie-uren’ dan de ‘Haagse elite’, maar doen er wel toe.

"Dat begrip moet de positieve klank krijgen die het verdient"

Voor hen die zich onderscheiden zou ik de eretitel Klokkenluider als geuzennaam willen introduceren. Dat begrip moet de positieve klank krijgen die het verdient. In elke gemeente jaarlijks de een eervolle vermelding voor een lokale politicus die de boel wakker schudt op een onderwerp dat heel dicht bij de mensen staat. Dat moet een publieksprijs worden, om te voorkomen dat men eigen vlees gaat keuren.

In mijn eigen gemeente zie ik wel een paar kandidaten. Bijvoorbeeld ééntje die ingreep om te voorkomen dat zware tractoren en fietsers elkaar in de wielen rijden en een buurt onveilig maken, of enkelen die lef toonden door tegen een grote multifunctionele accommodatie in mijn dorp te stemmen (wel of niet mee eens doet niet ter zake, het zorgde voor de gevraagde duidelijkheid).

Eén van hen gaat er met haar ‘keukentafelideetje’ zelfs voor zorgen dat tijdens de jaarwisseling in het hele land de kerkklokken luiden. Míjn klokkenluidersprijs 2020 is alvast voor haar.

Joop Hekkelman

Joop Hekkelman is schrijver en kenner van de Achterhoek. Elke vrijdagochtend lees je een column over wat hij meegemaakt heeft of wat hem opvalt.

Meer lezen van Joop Hekkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.