SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
 
© Eigen foto
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Lockdown

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Minister-president Mark Rutte kondigde vorige week een harde lockdown aan. Scholen, winkels en bedrijven moesten dicht. Dit kwam hard aan maar het is een begrijpelijke keuze. We moeten ervoor zorgen dat we het coronavirus onder controle krijgen zodat onze verpleegkundigen en artsen niet bezwijken onder de ongelofelijke werkdruk.

Maar is dit wel een harde lockdown? Ik heb mijn twijfels erover. Neem nou het dorp waar ik in woon. Uiteraard zijn de supermarken open dus ik ging mijn boodschappen doen. Ook ben ik nog even doorgelopen naar de bakker. Van wat ik toen zag viel mijn mond open. Ik kan gewoon lekker een ochtendje gaan shoppen in mijn dorp. Zo zou ik een drankje kunnen kopen in de drankenwinkel. Daarna een bloemetje scoren bij de bloemenwinkel. Deze bloemenwinkel verkoopt voor de winkeldeur. Zou deze winkel niet zijn deuren moeten sluiten? Nee, verkoop voor de deur mag want het zou zonde zijn dat alle kerstartikelen zouden moeten worden weggegooid. Heeft de overheid daar ook rekening mee gehouden toen de horeca ineens dicht moest? Nee, ze konden alle voorraad eten weggooien. Maar goed, terug naar de bloemenwinkel. Niet alleen kerstartikelen zijn te koop, ook kun je een mooie bos bloemen kopen en nog veel meer.

Ik loop door naar de markt waar je uiteraard een visje kan kopen, maar ook oliebollen. Dit verbaasde mij ook. Dit is toch niet een product wat essentieel nodig is? Natuurlijk wel lekker zo’n oliebol maar we zouden prima zonder kunnen. Uiteraard zijn de groenteman en slager ook open. Er staat geen bloemenkraam, deze is op de zaterdagmarkt weggestuurd door de boa’s. Vreemd, want in de grote stad mogen bloemenkramen wel op de markt staan.

"Zo blijft het druk in ons dorp"

Als ik op zoek zou zijn naar een cadeautje kan ik dat prima nog bij ons in het dorp kopen. De drogisterijen hebben daar hele mooie artikelen staan. Het enige wat ik niet zou kunnen kopen is kleding en een boek, deze winkels zitten dicht. Al met al is het een drukke ochtend bij ons in het dorp, wat ik uiteraard niet had verwacht. De oproep van Rutte is toch dat je zoveel mogelijk thuis moet blijven en alleen even je huis uitgaat voor wat boodschappen zodat je wat te eten hebt? Begrijp mij niet verkeerd, ik gun deze winkeliers echt wel hun boterham, maar zo blijft het druk in ons dorp.

Op het journaal hoor ik dat het in heel Nederland druk is. Neem nu de Makro, ze hingen daar met de benen buiten boord. Daar kon je ook nog non-foodartikelen kopen. Dus hele families gingen daar een dagje uit en lekker shoppen. Dit is waar ik, en ik denk velen met mij, moe van word. Al die regels die anders geïnterpreteerd worden. Regels die niet in elke gemeente op dezelfde manier uitgevoerd worden. Ik ben niet ‘coronamoe’, maar moe van de regels die niet nageleefd worden. Deze ellende gaat alleen stoppen als we allemaal eens gewoon doen wat ons opgedragen wordt: ‘Blijf zoveel mogelijk thuis’. Alleen zo krijgen wij het virus eronder, maar dat zal nog wel even duren.

De reden dat ik mij aan de regels hou is natuurlijk om de verpleegkundigen en artsen te ontzien, ze lopen al op hun tandvlees. Maar ook omdat twee dierbare familieleden ernstig ziek zijn en zorg nodig hebben. Ook wil ik voorkomen dat mijn moeder en schoonmoeder van 81 door mij corona krijgen en daardoor overlijden. Voor iedereen die denkt dat het virus maar een griepje is, wordt wakker! Als het een griepje zou zijn, hoe verklaar je dan die overvolle IC’s en de  vele overledenen? Dit virus is er nu eenmaal en we moeten er mee dealen. Ben jij iemand die vier of meer personen gaat uitnodigen met kerst of een illegaal feestje gaat geven? Denk na: je gaat dit virus weer verder verspreiden. De reguliere zorg zal worden stopgezet. Dat betekend dat mijn dierbare familielid niet geopereerd kan worden. De kanker zal zich verspreiden en hij kan komen te overlijden. Denk na alsjeblieft, hou je aan de regels!

Ellen Sprikkelman

Ellen Sprikkelman uit Brummen schrijft over wat haar opvalt in het dagelijkse leven. Van kleine tot grote dingen.

Meer lezen van Ellen Sprikkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.