SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Vaccineren

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Mag je sceptisch zijn? Hoeveel mensen zijn er die vragen hebben over het vaccin? Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, want heel veel mensen zijn zo lijnrecht tegen over elkaar komen te staan. Het virus heeft ons land behoorlijk in de houtgreep en wij zitten met smacht te wachten op licht aan het einde van de covidtunnel. Het zijn moeilijke tijden en vele mensen zitten op de rand van hun emotionele vermogen.  

Uit onderzoek blijkt dat van de 1640 ondervraagde Nederlanders, ¾ een vaccinatiepaspoort wil, met daarbij extra rechten zoals mogen winkelen, reizen, restaurantbezoek, en ga zo maar door. De vraag die ik heb bij een vaccinatiepaspoort; moet dit ons overtuigen dat een vaccin veilig is? Dus omdat ik het café graag in wil, laat ik mij vaccineren zonder te weten wat het vaccin doet?

 

Dat vind ik nogal wat, krijgen wij dan ook speciale winkels waar ongevaccineerde mensen heen mogen? Het buiten de samenleving zetten van een groep mensen die om welke reden dan ook zich niet heeft laten vaccineren, dat vind ik heftig. Het vaccin is afgelopen zomer getest op een groep mensen, hoe weten wij dan zo zeker dat het vaccin effectief is? Zijn de proefpersonen onbeschermd op een covidafdeling gaan werken? Zijn ze ingespoten met het virus? Afgelopen zomer was het virus niet heel erg actief, dus hoe weten de experts dat de effectiviteit zo hoog is? Waren de proefpersonen alleen gezonde mensen?

"Kunnen wij zodra wij gevaccineerd zijn terug naar normaal?"

Hoe werkt het vaccin in combinatie met medicijnen? Wat zijn de risico’s wanneer mijn schoonmoeder met bloedverdunners, cholesterolverlagers en een hartkwaal dit vaccin neemt? Kan je het vaccin nemen als je een gevoeligheid hebt op medicijnen? Wat zijn de risico’s op lange termijn? De experts weten nu nog niet of je met het vaccin het virus nog kan doorgeven. Dus kunnen wij zodra wij gevaccineerd zijn terug naar normaal? Blijft de mondkapjesplicht en de anderhalve meter maatschappij dan? Wanneer hierop ja geantwoord moet worden, wat is dan de toegevoegde waarde van het vaccin?

Het vaccin is met een nieuwe techniek ontwikkeld, hoe werkt dat precies? Wat zijn daar de risico’s van? Als een echte sceptici die ik soms ben, hoe moet ik mensen geloven die een heel groot financieel belang hebben bij het vaccin? Wij weten allemaal dat het vaker misgaat met veiligheid en farmaceutische bedrijven, dat er wel eens zaken zijn die ze niet vooraf vertellen. Het lijkt op wij van wc-eend adviseren wc-eend. Maar het gaat om onze gezondheid! 

Met al die vragen ben ik echt geen complotgek, ik ben ook geen antivaxxer. Maar hoe moet ik vertrouwen krijgen wanneer er zo weinig antwoorden zijn? Er is zo weinig duidelijk, hoe kan ik een overweging maken; ik behoor niet tot de risicogroep, is het virus of het vaccin gevaarlijker voor mij? Ik weet het niet. Maar onder dwang en drang een vaccin nemen zodat wij weer mogen winkelen en een café bezoeken, dat geeft mij niet dat extra zetje naar goed vertrouwen. Sinds wanneer zijn wij zo afgezakt dat als wij geen antwoorden kunnen geven, er chantage moet worden toegepast? Want als ik het vaccin neem, dan neem ik het puur en alleen voor mijzelf, aangezien het nog onbekend is of je een ander niet meer kan besmetten.

Tryfena van Huenen-Notten

Tryfena van Huenen-Notten is een onderneemster en columnist. Twee keer per maand schrijft ze hier over wat haar opvalt in de Zutphense samenleving.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.