De sportjournalist
Joop Hekkelman.

De sportjournalist

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Sla je op maandagmorgen de krant open dan stuit je op een verhaal over de oorbellen van Queensy Menig en hoe fijn het voor hem was om in de buurt van het huis van zijn moeder, Amsterdam Zuid-Oost, weer eens een voetbalwedstrijdje te spelen. Hij scoorde twee keer; daarom werden hem vragen gesteld. Zo’n achtergrondverhaaltje heeft niets met de prestatie te maken, maar is leuk om te weten.

Max is kwaad op Leclerc. Als je favoriet bent dan overheerst teleurstelling na zo’n incident. Kies je ervoor om met 300 kilometer per uur in het gezelschap van twintig auto’s over een circuit van 3,5 kilometer lengte te racen, dan weet je dat een crash ‘part of the game‘ is. Kwaadheid jegens een ander, over de landing in een vangrail, is misplaatste verontwaardiging. Val mij dus niet lastig met animositeit tussen twee coureurs. Laat die vette krantenkop maar achterwege.

Femke Heemskerk liet van zich horen over de kwalificatie voor de Olympische spelen. Zij is kwaad omdat ze geen eerlijke kans kreeg voor een één op één duel met een concurrente op de 50 meter. Femke zat thuis in quarantaine en zag haar tijd van eerder dit jaar met minder dan ééntiende seconde verbeterd worden. Tja, dan volgen er procedures; is het spel wel eerlijk gespeeld? Kijk, daar speelt de journalistiek een belangrijke rol, opdat er niets in achterkamertjes bekokstoofd wordt.

"De man werd geen vrijheid gegund"

De meest gesprekken gingen deze week over Arne Slot, voetbaltrainer in Alkmaar. De man werd geen vrijheid gegund om over zijn toekomst te praten met de concurrerende club uit Rotterdam. Hij werd ontslagen. De clubleiding denkt dat deze trainer zijn hoofd niet meer bij zijn werk kan houden tot aan het einde van het seizoen. Er kwam een warrige verklaring uit het Alkmaarse.

AZ verloor de eerstvolgende wedstrijd en de journalisten wilden maar wat graag de link leggen met het vertrek van Arne. Het is zoeken naar sensatie. In de sport draait het vooral om geloof in jezelf. Die wedstrijd hadden ze dus niet wegens afwezigheid van de trainer hoeven verliezen. Hij is de laan uitgestuurd omdat er iets ongrijpbaars in aantocht was; angst voor iets waar men geen grip op heeft.

Sportjournalistiek lijkt me een leuk vak. Het wemelt van rand- en bijzaken en daar mag men zich blijkbaar helemaal in uitleven. Waarom anders vullen we daarmee zoveel zendtijd en krantenkolommen?

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.