SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Stop

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Stop, sta heel even stil met wat je zegt tegen een ander. Stop, bedenk even wat je met woorden aanrichten kan. Stop heel even voor je wat zegt, denk even na, of jouw eigen mening wel de juiste is, of dat die andersdenkende persoon tegenover jou, misschien ook zijn eigen gelijk heeft. Stop met elkaar in hokjes pro en anti te stoppen. Even een stap op onze plaats zetten, want dit gaat compleet fout in onze samenleving, en laten wij even heel eerlijk zijn, wij hebben elkaar nog echt nodig in deze moeilijke tijden! 

Het is een week geleden dat een klant in de winkel tegen mij zei dat ze een strenge algehele lockdown zou willen, alles dicht tot aan april, enkel supermarkten en apothekers open. De vrouw was in onze winkel, zonder mondkapje en hield geen 1,5 meter afstand, maar zei wel tegen een ondernemer dat ze zou willen dat alle non-food zaken tot aan april dicht zouden moeten. Mijn eerste reactie was er eentje overmand door emotie; liever geen lockdown! De vrouw keek mij angstig aan, oh u bent een complotdenker.

Met welk complot kwam ik eigenlijk? Ik zei enkel dat ik liever geen lockdown wil. Is dat tegenwoordig ook al een complot? Er zit geen spannend verzonnen verhaal achter, enkel en alleen dat ik denk vanuit zakelijk oogpunt en een totale lockdown zoals zij deze graag zou willen zien, het einde betekend voor ongelooflijk veel ondernemers! Ik herstelde mijzelf en zei tegen de vrouw; nee, ik ben geen complotdenker, ik ben een ondernemer. Ziet u deze winkel? Ja, een hele mooie zaak, deze straat heeft vele mooie unieke winkeltjes, zei de vrouw. Ja, zei ik, nog wel, maar de kans dat deze straat helemaal leeg komt te staan is erg groot met een lockdown die u zo graag zou willen.

"Het vet op de botten is bij de meesten al op"

Achter een totale lockdown komt namelijk een heleboel verdriet, waar u nu even niet bij stilstaat. Ondernemingen in deze straat zijn klein, veel eenmanszaken, de eerste lockdown is al een enorme financiële aderlating geweest. Het vet op de botten is bij de meesten al op, een tweede Lock down met de versoberde financiële hulp is voor de meeste ondernemers een doodsteek. Ja, ik wil geen lockdown, niet omdat ik denk dat het virus verzonnen is, niet omdat ik niet denk dat de zorg volloopt. Maar omdat wij, ondernemers, het ons eigenlijk niet kunnen veroorloven om 5 maanden dicht te moeten, zelfs een maand is er al 1 te veel.

De vrouw is stil, maar we moeten iets doen om het virus onder controle te krijgen. Zal deze weg zijn na een Lockdown? Nee, zegt de vrouw. Dus dan gaan wij van Lock down naar Lockdown. Wat denkt u dat dit tot gevolg heeft voor de economie? Enig idee hoeveel bedrijven failliet gaan? Hoeveel mensen privé dan ook failliet gaan? Heeft u enig idee wat het gevolg van het medicijn zal zijn? Nee, ik ook niet, maar ik denk dat het erger zal zijn dan wij ons nu kunnen voorstellen. Ik ben geen complotdenker, ik houd mij al 9 maanden aan de maatregelen, doe er echt mijn best voor. Maar een totale Lockdown, dat is de nachtmerrie waarin ik niet wil belanden.  

De vrouw is even stil, dat is vreselijk! Daar stond ik niet bij stil. Dat begrijp ik zeg ik tegen de vrouw, ik ben gewoon net als u ongelooflijk bang! We zijn misschien niet in alles eens hoe zaken zouden moeten, maar we hebben wel een overeenkomst, wij zijn beiden als de dood voor het virus. Het zou nog erger zijn als wij er onderling ruzie over gaan maken. U denkt anders dan ik, maar hebben wij beiden ongelijk of gelijk? Allebei hebben we een punt, en een overeenkomst, wij zijn bang.

Tryfena van Huenen-Notten

Tryfena van Huenen-Notten is een onderneemster en columnist. Twee keer per maand schrijft ze hier over wat haar opvalt in de Zutphense samenleving.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.