SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Tikkie

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Een tikkie sturen is momenteel best wel in, een hype die niet snel meer zal gaan verdwijnen. Al lijkt het best wel handig, het levert ook wel betaalverzoeken op die wel een beetje kinderachtig te noemen zijn. Onlangs kreeg onze dochter een tikkie gestuurd van 3,50. Ze had met een vriendin afgesproken en daar gegeten. (Alles volgens de corona regels, voor dat de vraag in u opkomt) Ze kreeg een tikkie voor het avondeten.

Het leverde wel even een boos gevoel op, mijn dochter was naar haar toe gegaan, reiskosten zijn ook niet gratis. Moet ik haar hier dan ook maar een tikkie sturen? Het was niet één moment in haar opgekomen toen haar vriendin voorstelde om daar mee te eten dat ze een tikkie gestuurd zou krijgen.

Wij zijn in dit huis gewend dat als wij mensen uitnodigen om mee te eten, dat dit op onze kosten is. Voor corona gingen wij geregeld BBQ-en met een bevriend stel en hun kinderen, dan willen wij de kosten ook nog wel eens delen. Onze dochter is gewend dat wij zelf betalen als we iemand uitnodigen om te blijven eten. Net zoals je zelf je reiskosten betaald als je naar iemand toe gaat.

"...de wereld is echt enorm egocentrisch geworden"

Ze was dus best wel beledigd, niet om de hoogte van het bedrag, maar dat het voor het eten niet was gevraagd, ze had toch kunnen zeggen; zullen we samen nog wat eten en het bedrag delen? Dan had ik nu niet voor zo’n verassing gestaan. Niet dat het bedrag de moeite waard is om over te ruziën, maar het voelde niet fijn. Het gemak waarmee een tikkie wordt verstuurd, de wereld is echt enorm egocentrisch geworden!

Het bracht mij wel even terug in gedachten toen ik in een vorig leven een vriendje had, die ook alles splitte. Als ik daar was geweest dan kreeg ik een rekening van hem, ja, voor elk gebruikt theezakje, de koffie en zelfs een boterham met kaas werd in rekening gebracht. Wanneer hij bij mij kwam bracht ik niks in rekening, maar hij bleef dat doen. De verkering was dan ook snel over.

Nee, ik hou er niet van! Gelukkig heb ik een vriendenkring die gelijkgestemd zijn, die ook uitnodigen zonder een tikkie te sturen, we bespreken gewoon van tevoren wie wat betaald, of wij ieders voor zich betalen of dat er eentje trakteert, zo komen wij nooit voor vreemde tikkies te staan. Mijn dochter zat er wel even mee in haar maag, hoe ga ik mijn vriendin vertellen dat ik dit niet prettig vind? Mijn advies, vertel dat je van tevoren wil overleggen wie wat betaald, om niet een dag later verrast te worden met een tikkie.

Maar het loont nu niet om er ruzie over te maken, 3,50 is betaald, maar een volgende keer het wel bespreekbaar maken. Geen ruzie, maar wel duidelijk maken dat je dit niet waarderen kan. Lang leve de tikkies, het zal toch wat zijn dat je bij mij koffie komt drinken en er een koek bij krijgt en de volgende dag een tikkie voor 3,50, dan kom je toch niet meer op visite? Dat vind ik dus het toppunt van gierig!

Tryfena van Huenen-Notten

Tryfena van Huenen-Notten is een onderneemster en columnist. Twee keer per maand schrijft ze hier over wat haar opvalt in de Zutphense samenleving.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.