SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Joop Hekkelman.
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

C-O-C-K

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Het is vijfentwintig jaar geleden dat de politieserie Baantjer begon. Op NPO1 was het onlangs een onderwerp in het programma De Vooravond. Ook al kun je die serie scharen onder de noemer slow-tv, het is en blijft heerlijke televisie. Te vergelijken met de Engelse serie Midsomer Murders. Geen overdreven tempo, geen geweld, geen gedoe met onbegrijpelijke futuristische onderzoekstechnieken en een duidelijk format.

Piet Römer, rechercheur De Cock, was de ster van de show. Kort van stof, knorrig en wars van overdreven gekkigheid en aandacht. Je had altijd het gevoel dat hij volledig zichzelf speelde en laten we de worp met het hoedje naar de kapstok niet vergeten. Het hoorde bij de rituelen die nooit zijn gaan vervelen.

Acht jaar na het overlijden van Piet Römer wordt aandacht geschonken aan het ontstaan van de serie. Tien seizoenen zijn er uitgezonden, met dezelfde hoofdrolspelers. Dat mag uniek worden genoemd. Twee mannen van de cast, Victor Reinier en Martin Schwab zaten aan tafel. Zij vertelden anekdotes over voorvallen die nooit in beeld kwamen. Zoveel jaren later straalde het plezier er nog steeds van af bij die mannen.

"Huub van der Lubbe gaf acte de presence"

En toch, en toch…… Wat is het dan jammer dat de redactie van OP1 een extra gast uitnodigt om mee te praten. Huub van der Lubbe gaf acte de presence. Het is niet dat ik wat tegen heb op zijn persoon, ik waardeer hem om al zijn kwaliteiten; muziek, poëzie en sporadisch een mini-rolletje in een tv-serie. Echter, waarom iemand erbij wordt gehaald die slechts in één aflevering een rolletje kreeg, daar begrijp ik niets van. Wat is de toegevoegde waarde?


Aan tafel maakte Huub dankbaar gebruik van de publiciteit die hem werd geboden. Hij pakte een veel te grote rol met zijn verhaal over de stervende Elvis die hij ooit speelde. Even werd het een onverstaanbaar kippenhok; de strijd om de leukste anekdote. Ik had graag wat meer van die andere twee gehoord.

Zou Huub zijn kans ook hebben gekregen als rechercheur De Cock nog aanwezig was geweest? Ik stel me dan namelijk het volgende gesprekje voor:
“Zo jongen, was jij er ook bij toen?“
“De aflevering met Elvis meneer.”
“Oh, dát is lang geleden jongen. Geen acteur geworden?”
“Ik ben muzikant meneer.”
“Je kunt een uitnodiging ook afslaan. Blijf bij je vak jongen, blijf bij je vak.”
W.g. Jurriaan De Cock, met C-O-C-K.

Joop Hekkelman

Joop Hekkelman is schrijver en kenner van de Achterhoek. Elke vrijdagochtend lees je een column over wat hij meegemaakt heeft of wat hem opvalt.

Meer lezen van Joop Hekkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.