SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Joop Hekkelman.
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Influencers

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Onlangs was er nogal wat ophef over het statement van een groepje zogenaamde bekende Nederlanders. Wie mijn columns met enige regelmaat leest zal zich niet verbazen dat ik niets heb met het prominent verklaren van deze mensen. In dit geval ging het om een groepje met een relatief jonge leeftijd. Sommigen van hen staan bekend als influencer. Dat wil zeggen dat zij te pas en te onpas met hun filmpjes en ideeën anderen willen beïnvloeden. Dat kan geen kwaad zolang zij zich bezighouden met zaken waar zij zelf verstand van hebben en een ander er geen kwaad mee doen.

Het groepje dat in het nieuws kwam meende ons hun mening te moeten opdringen met een oproep tot boycot van de coronamaatregelen. De meesten van de lieden die zich achter de oproep schaarden verdienen de kost met publieke optredens in theaters en op festivals. Het onzinnige standpunt dat de katjes in nood ventileerden kwam voort uit eigenbelang. Zij werden snoeihard gepareerd. In interviews aan praattafels ging de één na de ander af als een gieter, omdat er geen doordacht idee zat achter datgene waar ze mee bezig zijn. Stotterend kwamen hun betogen tot stilstand. Twee dagen later trokken de Tim Douwsma’s en Famke Louise's zich met de staart tussen de benen en geschrokken terug.

Influencers hebben een enorm bereik onder de jeugd. Ook mijn kleinkinderen selecteren hun eigen favorieten op sociale media. Het maakt me onrustig dat zij bestookt worden met informatie die gespeend is van constructieve gedachten. Als je in je jeugd onzin voor waarheid inhaleert hoe wordt je dan ooit een evenwichtig mens?

"Het zijn letterlijk háár woorden"

Ik heb de proef op de som genomen bij enkele nazaten. “Wat vind jij van de actie van Famke Louise?” Kleindochter van dertien: “Daar kijk of luister ik nooit naar, ik vond haar al langer een stom mens” (het zijn letterlijk háár woorden).

Ik veerde ervan op. Ondanks de veelheid aan informatie, zinnig of onzinnig, die over haar wordt uitgestort maakt zij dus haar eigen afweging en kiest haar eigen weg. Ze gaat niet zomaar mee met elke hype. Dat schenkt me vertrouwen en rust in het hoofd. De macht van een influencer blijkt beperkter dan men ons wil doen geloven. Daarmee ziet de toekomst er dus rooskleuriger uit dan ik dacht. Dat we maar in staat mogen blijven onzinverkopers tijdig de mond te snoeren.

Joop Hekkelman

Joop Hekkelman is schrijver en kenner van de Achterhoek. Elke vrijdagochtend lees je een column over wat hij meegemaakt heeft of wat hem opvalt.

Meer lezen van Joop Hekkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.