SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Messen

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

In de familie-app vertelde mijn broer dat er op het Isendoorn College een steekincident had plaats gevonden. Onze zus, die twee kinderen daar op school heeft zitten, meldde direct dat haar kinderen thuis waren, dus voor ons stopte hier de interesse in het nieuws. Neefjes waren veilig thuis en hoe klein de kans ook was dat het onze familie betrof op zo'n enorme school, is er wel een familie die zich lam geschrokken is toen zij het nieuws kregen over hun kind. 

Wat doen kinderen met messen op school? Waar moet dit naar toe gaan? Het opwachten en neersteken van een ander, ruzies die worden beslecht door met een mes te steken? Waar is het ouderwetse potje vechten of flinke scheldpartij gebleven? Je hoort steeds vaker dat jonge kinderen en tieners met messen op zak naar school gaan. Tot voor kort was het nog een ver van ons bed show. Amerikaanse taferelen die wij nagenoeg niet kenden maar inmiddels lees je steeds vaker in het nieuws dat jongeren elkaar neersteken.

Ook ik heb een tiener in huis, de andere twee heb ik volwassen gekregen zonder al te veel gekkigheid, ik was toen niet bang voor messentrekkende tieners, de grootste zorg was dat ze niet gingen roken, drank of drugs zouden gaan gebruiken. Maar inmiddels hebben we er een zorg bij, dat ze zonder wapens naar school gaan, en niet worden neergestoken bij een ruzie die wat uit de hand loopt. De vingers wijzen vaak direct naar de ouders, maar tot voor kort had ik niet het idee dat wij onze kinderen eerst moesten fouilleren en de messen in de lade moesten gaan tellen voor ze naar school gaan. 

Niet elk kind dat een mes mee neemt naar school komt uit een slecht milieu. Sommige kinderen zijn bang en bewapenen zich daarom met een mes. Anderen zijn meelopers en willen stoer doen en nemen daarom een mes mee. Maar deze nieuwe hype vind ik doodeng! Je moet er toch niet aan denken dat jouw kind een mes trekt en iemand neersteekt, dat je 13 jarige een moordenaar wordt. Je moet er ook niet aan denken dat jouw kind wordt neergestoken, of in het slechtste geval wordt vermoord. Het lijkt mij de nachtmerrie van alle ouders. Je verwacht het ook niet, niet in een stad of dorpje hier in de Achterhoek. Dit is nieuws dat je verwacht in grote steden, of eigenlijk niet hier in ons land, maar ver weg in Amerika, zodat we gewoon de schouders kunnen blijven ophalen. Nu komt het nieuws wel heel erg dichtbij.

Tryfena van Huenen-Notten

Tryfena van Huenen-Notten is een onderneemster en columnist. Twee keer per maand schrijft ze hier over wat haar opvalt in de Zutphense samenleving.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.