Boerenverstand
Joop Hekkelman.

Boerenverstand

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Het zomerseizoen van de televisiequiz De Slimste Mens is alweer bijna voorbij. Ik keek er naar uit. In een periode waarin we verstoken bleven van Tour de France en voetbal kun je je daar echt op verheugen.

Deze jaargang telt veel leuke kandidaten, al valt het kennisniveau tegen. Ik erger me al jaren groen en en geel aan dat zogenaamde Bekende Nederlanderschap. Er passeren nogal wat lieden waarvan negentig procent van de kijkers nog nooit heeft gehoord. Waarom niet de gewone man laten meedoen, in plaats van dat gekoketteer met een elitaire aanduiding van niets. De publieke omroep blijkt minder van het gewone volk te zijn dan gedacht.

Eigenlijk houd ik er niet van om mensen persoonlijk te benoemen om hun falen, maar neem nou zo’n Marije Knevel, de dochter van. Die vraagt erom. Haar algemene kennis bleek van een bedroevend niveau. Waarom dingt zo iemand mee naar de titel Slimste Mens? Zij meende, op basis van het principe – de klok horen luiden – zich te moeten  uitspreken over Landbouw en watergebruik. Volgens haar kost de productie van een liter koemelk 70.000 liter water. Niemand van de aanwezige slimme en bekende Nederlanders in de studio fronste zelfs maar één wenkbrauw over zoveel onzin. Van de jury had ik een correctie verwacht, maar de reactie van Maarten bleef uit. Dat is vooral jammer omdat deze dame de waarheid met maar liefst 69.995 liter geweld aandeed.

"Dergelijke stemmingmakerij kunnen we namelijk missen als kiespijn"

Marije is één van de, als BN’er gekwalificeerde, landgenoten die meent zich te moeten bemoeien met onderwerpen waar ze geen bal verstand van heeft. Zij laten zich leiden door krantenkoppen, geproduceerd met hulp van doorgeslagen politici en activisten, zij die de drijver van een waterpomp aanzien voor chemische vervuiling van oppervlaktewater. Wat mij betreft mag de ballotagecommissie van dit televisiespelletjes daar wel wat strenger op zijn. Dergelijke stemmingmakerij kunnen we namelijk missen als kiespijn.

Het was niet de enige blunder die ze beging. In de media was er vooral aandacht voor de flater bij een vraag over het Oude Testamen en wat vader Andries daar van zou vinden. Over religie zoeken ze het in huize Knevel met elkaar maar uit.

Wellicht kan pappa zijn dochter er nog wel op wijzen dat geloofwaardigheid belangrijk is als je een mediacarriére nastreeft. Of zo’n preek succes zal hebben kan overigens worden betwijfeld, want boerenverstand is niet het sterkste wapen van zijn dochter.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.