SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
 
© Eigen foto
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Zinloos geweld

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Al jaren is zinloos geweld aan de orde. Geweld tegen dienstverleners is helaas nog steeds aan de orde. Afgelopen week stond er nog een filmpje op internet waar twee mannen worden belaagd door een groep jongeren. Eén slachtoffer ligt op de grond en een dader neemt een aanloop, springt hoog en land met beide voeten, met zijn volle gewicht, boven op het slachtoffer. Hoe is het mogelijk dat je tot dit in staat bent.

Nu hoorde ik het verhaal van twee broers uit Friesland. Een tweeling van 27 jaar die 2 jaar geleden ernstig zijn mishandeld tijdens een avondje uit. De tweeling werden door drie mannen aangesproken: “je weet heus wel wat er is”. De tweeling snapte niet wat ze bedoelden. Met flink geweld werden de broers geschopt en geslagen. Ze werden als beesten mishandeld. Eén van de tweeling werd aan de haren getrokken en zijn hoofd werd tegen de bar geslagen. Hij was er ernstig aan toe. Er werd gevreesd voor het leven.

Achteraf bleek dat deze tweeling onschuldig slachtoffers zijn geworden. De drie verdachten waren die avond op zoek naar twee broers met krullend haar en die zouden ze wel even in elkaar slaan omdat die twee krullenbollen de broer van één van de verdachte in elkaar had geslagen. Het enige wat ze wisten was dat het broers waren met krullend haar. Ze kwamen de tweeling, met krullend haar, tegen en sloegen alle frustratie op hun uit. Triest voor woorden dat je de eerste de beste broers met krullend haar zomaar in elkaar gaat slaan. De tweeling heeft een trauma voor hun leven. Ze hebben nog steeds lichamelijke klachten en blijven voor hun leven over hun schouders kijken. 

"Ook al was het geen doordachte actie hoe haal je het in je hoofd..."

Deze zaak is afgelopen week voor de rechter gekomen. De drie verdachten zeggen dat het geen doordachte actie was. Ook al was het geen doordachte actie hoe haal je het in je hoofd om zomaar twee mensen ernstig te mishandelen. En dan komt de straf, het OM eist 9 en 8 maanden cel. Daar gaan natuurlijk nog enkele maanden voorwaardelijk vanaf. Tja… geen woorden voor. Wat is nou 9 maand? De tweeling heeft levenslang! Levenslang een trauma, levenslang oplettend zijn op straat en levenslang over je schouder kijken. Hopelijk komt ooit de tijd dat de straffen flink hoger worden zodat zinloos geweld verledentijd wordt. 

Ellen Sprikkelman

Ellen Sprikkelman uit Brummen schrijft over wat haar opvalt in het dagelijkse leven. Van kleine tot grote dingen.

Meer lezen van Ellen Sprikkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.