SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Demonstranten

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Als ondernemer vind ik het een moeilijke tijd, je weet niet hoe morgen zal zijn. De mensen zijn niet zo in de stemming om kleding te kopen. Elke dag hoop je op een goede dag, de horeca is voorzichtig weer open, al weten ze ook totaal niet hoe ze het hoofd boven water kunnen houden. Ondernemers kijken allemaal naar de bodem van hun knip dat steeds sneller in zicht komt. Aan de ene kant mag je openblijven, maar er kwam bijna geen mens meer binnen. Inmiddels gaat dat wel iets beter, maar het zijn toch vreemde tijden waar wij met zijn allen in zitten.

Overal zijn ondernemers bezig om de anderhalve meter in het bedrijf te kunnen garanderen, iedereen steekt veel tijd en energie in creatieve oplossingen bedenken. Vele bedrijven hebben al de deuren moeten sluiten omdat het niet meer financieel te doen is voor de ondernemer. Inmiddels duurt het ook al bijna 3 maanden en dus zullen nog meer bedrijven het water ver over de lippen gaan krijgen. Niemand kan 3 maanden zonder inkomen, ook een onderneming niet. Iedereen doet wat zij kunnen om banen niet verloren te laten gaan, om dromen niet uiteen te zien spatten.

Dan zie ik de Dam bomvol met mensen, die geen 1,5 meter afstand houden. Ik zie de demonstranten en vraag mij af waarom die domme burgemeester niet ingrijpt. Geen boetes die uitgedeeld werden, geen handhaving op de anderhalve meter. Hoe in vredesnaam leg je dat uit aan de mensen in de zorg, mensen die hun zaak dicht moesten gooien voor de volksgezondheid? Mensen die hun onderneming zag verdampen terwijl zij niks konden doen. Mensen die net een zaak geopend hadden, en dus nergens recht op hadden, weg spaargeld, weg investering, alles kwijt.

"Een tweede golf zal voor velen de nekslag zijn"

Een tweede golf zal voor velen de nekslag zijn, en echt niet alleen bij de kleintjes! Nee, vele mensen zullen dan hun baan verliezen. De zakken van de overheid zijn niet oneindig diep. Racisme moet de wereld uit, daar zijn we het over eens, maar mensen, jullie benadelen met deze demonstratie heel erg veel mensen! De zorg die overuren hebben gemaakt, mensen die hun geliefde hebben verloren aan corona. Mensen die failliet zijn gegaan, banen die kwijt zijn geraakt, mensen die het niet meer zien zitten door financiële zorgen. Ja, een tweede golf zal voor velen de nekslag zijn.

Burgemeester Halsema die niks gedaan heeft, die de demonstratie gewoon door heeft laten gaan, niet heeft gehandhaafd. Als er een tweede golf komt, er een tweede lockdown zou komen, betaald mevrouw Halsema dan de rekening? Gaat zij dan sorry zeggen aan de nabestaanden die in de tweede golf een dierbare verliest, gaat zij dan sorry zeggen tegen al die bedrijven die dan de deuren moeten gaan sluiten? Ik hoop dat we geluk hebben en het virus niet weer flink om zich heen zal gaan slaan.

Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland.

Tryfena van Huenen-Notten

Tryfena van Huenen-Notten is een onderneemster en columnist. Twee keer per maand schrijft ze hier over wat haar opvalt in de Zutphense samenleving.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.