SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
 
© Eigen foto
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Droogte en je bubbelbad

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Dat het klimaat veranderd is een feit. We hebben al een paar droge jaren achter de rug en de derde is in zicht. De droogte in Nederland is nu al extreem terwijl het zomerseizoen nog moet beginnen. Op dit moment is het droger dan ooit en er is een dreigend watertekort. Grondwaterstand is laag en het aanvoeren van rivierwater is niet goed mogelijk. Overal is de droogte zichtbaar. Grasmatten worden geel, waterplassen hebben een laag waterpeil en beekjes komen droog te staan. 

Door de extreme droogte worden ook de dijken kwetsbaar en daarom worden de dijken regelmatig gecontroleerd op scheuren. Er zijn in Nederland al maatregelen genomen om de droogte het hoofd te bieden. Boeren mogen geen water uit sloten pompen en water uit vijvers halen is ook verboden. De droogte heeft natuurlijk ook invloed op ons drinkwater. Grasvelden en tuinen worden besproeid en auto’s worden gewassen met ons drinkwater. En daarom is het  noodzakelijk dat we zuinig gaan omspringen met ons drinkwater. Beperkt sproeien en auto wassen even laten zitten.

Het opmerkelijke: er is een run op bubbelbaden voor buiten. Deze gaan als warme broodjes over de toonbank. Mensen staan soms een uur in de rij om aan zo’n bubbelbad te komen. Er is zelfs een bedrijf die deze baden verhuurd. Ze komen zelfs aan huis om de boel op te zetten en te vullen met water. De volgende dag komen ze ook het bad weer leeg pompen en nemen ze de boel weer mee. Er gaat zo’n 700 liter water in een bad. Ja echt, dat is erg veel. 700 liter zegt niet zoveel maar als je nu eens een emmer van 5 liter neemt en met deze emmer ga je je bad vullen. 

"Ik hoop dat iedereen die een bubbelbad heeft deze gaat vullen met een emmer"

Je moet dan 140 keer heen en weer lopen voordat het bad gevuld is. 140 emmers, dan klinkt het wel heel erg veel. Sommige baden hebben er een pomp in zitten en dan hoef je het water niet zo vaak te verversen. Dit is vaak de duurdere variant. De relatief wat goedkopere baden zijn dus zonder pomp en dat betekent dat je om de paar dagen 700 liter uit het bad laat lopen en deze opnieuw gaat vullen. Ik hoop dat iedereen die een bubbelbad heeft deze gaat vullen met een emmer en dat ze naar zo’n emmertje of 30 denken: ‘Waar ben ik mee bezig’! 

Wees zuinig met ons drinkwater!

Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland.

Ellen Sprikkelman

Ellen Sprikkelman uit Brummen schrijft over wat haar opvalt in het dagelijkse leven. Van kleine tot grote dingen.

Meer lezen van Ellen Sprikkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.