SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
 
© Eigen foto
Houd LokaalGelderland in de lucht! Steun ons hier.

Social Media

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

We kunnen er niet meer om het social media heen en vooral in deze tijd. Bijna iedereen heeft een mobiele telefoon. Natuurlijk een superhandig ding en vooral door WhatsApp. Appen is lekker makkelijk, lekker snel en je hebt vaak snel antwoord. Dat snelle is dan ook een valkuil. Iedereen om je heen verwacht snel antwoord dus dat betekent dat je altijd je telefoon bij je moet hebben om te reageren op je app. En dan heb je niet alleen je app maar ook Twitter, Facebook, Instagram, Tumblr, TikTok, mail en vast nog meer dingen wat je up to date moet houden. Om dit allemaal bij te houden heb je er bijna een dagtaak bij. 

De mobiele telefoon komt nogal eens ter discussie. Laatst nog een artikel over bellen bij de kassa. Het gebeurt zo vaak. Ze staan te bellen en ondertussen rekenen ze ook hun boodschappen af. De kassamedewerkster wordt genegeerd en het persoonlijke belgesprek gaat gewoon door. Nou ja, persoonlijk? Iedereen in de rij luistert ondertussen mee. Na het betalen laden ze al bellend de boodschappen in de tas en lopen ze de winkel uit. De kassamedewerker wordt niet bedankt en niet gegroet.

"De kassamedewerker wordt niet bedankt en niet gegroet"

Uit onderzoek blijkt dat overmatig gebruik van social media de kans op depressie verhoogd, vooral bij jongeren. Ze moeten social media bijhouden, studeren, werken en stappen. Als een jongeren niet op social media zitten dan horen ze er niet bij, en dus zijn bijna verplicht om overal een account te hebben en alles elke dag te bekijken en te delen. Gewone gesprekken worden niet meer gevoerd want alles wordt eerst op sociale media gezet.

Advertentie

Maar wie zegt dat we dit allemaal moeten bij houden? Dat we overal snel op moeten reageren? Dat we bereikbaar moeten zijn? Ja ik weet het, ik ben wat ouder en niet opgegroeid met een social media maar vind dit wel heel erg ver gaan. Natuurlijk heb ik er zelf ook een mobiele telefoon en app er ook rustig op los. Maar ik leg dat ding ook vaak weg, even niet reageren, heerlijk. Bij veel mensen komt eerst social media en dan pas andere dingen. Kijk eens in een aula van een school of in een kantine van een bedrijf, iedereen zit op zijn/haar mobiel en er wordt niet meer samen een gesprek gevoerd. 29% van de jongvolwassen, tussen 18 en 25 jaar, zijn verslaafd aan social media. Waar moet dit heen?

Ellen Sprikkelman

Ellen Sprikkelman uit Brummen schrijft over wat haar opvalt in het dagelijkse leven. Van kleine tot grote dingen.

Meer lezen van Ellen Sprikkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.