SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD

Corona

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Waar schrijf je vandaag de dag je column over? Het coronavirus is het onderwerp van de dag geworden. Er is bijna geen ander nieuws meer, en wij praten inmiddels elke dag over het virus. Het kan dan ook eigenlijk niet anders, deze column gaat ook over het coronavirus.

Het is dan zo ver, scholen en horeca zijn gesloten. Volgens mij kan het ook alleen in Nederland dat een minister in een persconferentie verteld dat coffeeshops en seksclubs ook gesloten moeten blijven tot 6 april. Het is een vreemde tijd geworden, het virus heeft ons in de houtgreep.

Normaal behoor ik tot de groep enorm nuchtere Nederlanders, eentje die niet snel van de kaart te brengen is. Handen extra wassen, afstand houden, prima. Echt bang ben ik niet geweest, tot nu toe.  Het virus heeft inmiddels wel laten zien hoe hard deze toeslaat. In China en Italië zijn er taferelen die je alleen in een spannende film verwacht. Het is ook net alsof wij in een film beland zijn, maar dan wel eentje waar ze het script vergeten zijn en wij elke dag moeten improviseren.

Op sociaal media las ik iemand die het virus positief probeerde te benaderen, ik was wel erg verbaasd over zoveel nuchterheid, of misschien wel waanzin. Niemand kan het positief bekijken wanneer je Italië taferelen voorbij ziet komen; dat artsen moeten kiezen wie zij nog behandelen en wie niet, dat begraafplaatsen geen plek meer hebben om de doden te begraven. Erg positief lijkt mij dit niet.  Het bericht ging over ons klimaat en de wereld overbevolking, dat dit virus dat even voor ons oplost nu. Ja, dat zal misschien best wel zo zijn, maar ik vind het erg respectloos voor al die mensen die hun dierbaren moeten begraven die zijn overleden aan dit virus. Ook respectloos voor de mensen die niet weten hoe het zal gaan met hun ondernemingen. Banen die verloren gaan en bedrijven die gaan omvallen. Om dit virus positief te benaderen vind ik nu niet gepast.

"Ik was wel erg verbaasd over zoveel nuchterheid"

Normaal ben ik niet snel in paniek, als ondernemer kan je veel doen in zware tijden, maar nu is het overmacht, je kan niks veranderen of je aanpak vernieuwen. Wanneer de deuren gesloten moeten blijven betekend dat maar 1 ding, geen omzet, en hopen op hulp en coulance. Natuurlijk gaat gezondheid voor, al weet niemand wat dit voor economische gevolgen zal gaan hebben.

Het hoofd koel houden en niet in paniek raken, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik wens iedereen veel sterkte toe, mensen die ziek zijn geworden door dit virus, mensen die afscheid moeten gaan nemen van dierbaren, en mensen die in onzekerheid verkeren met betrekking tot hun werk, of onderneming.

Tryfena van Huenen-Notten

Tryfena van Huenen-Notten is een onderneemster en columnist. Twee keer per maand schrijft ze hier over wat haar opvalt in de Zutphense samenleving.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright.