SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Hugo Trentelman.
© Eigen foto
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Hamsterweken

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Loop een willekeurige supermarkt binnen en u waant zich in oorlogsgebied. Lege schappen, lange rijen voor de kassa's en ook online bestellen is er niet meer bij. Het voelt allemaal erg surrealistisch; erg on-Nederlands. De corona crisis heeft ook ons land in haar greep. De grote vraag is hoe we hier met zijn allen op reageren. Staan we aan de vooravond van massale volkspaniek? Zijn de lege schappen nog maar het begin en gaan we straks vechtend over straat om een rolletje wc-papier? Is dat wat een crisis als deze met ons doet? Iedereen voor zichzelf; "survival of the fittest".

The survival of the fittest. De kern van de evolutietheorie. Logisch dat in tijden van crisis iedereen kiest voor zichzelf. Zo werkt de evolutie. Wie sterk is zal overleven. Toch? En dus slaan we met zijn allen massaal toiletpapier, bloem, vlees en groente in. Want, wie niet sterk is moet slim zijn. Wie niet wil vechten om een wc-rolletje zorgt dat hij voldoende voorraad heeft om een jaar zorgeloos te kunnen poepen. En als de buurman karren vol groenteconserven staat uit te laden wil je niet achterblijven. Niemand wil de evolutionaire dodo zijn. 

"Hoe rijmen we die saamhorigheid en vriendelijkheid met 'the survival of the fittest'?"

In Italië zijn inmiddels hele gebieden afgesloten van de buitenwereld. Mensen mogen de straat niet op en de ziekenhuizen kunnen de patiëntenstroom niet langer aan. En wat zien we op tv? Blinde paniek? Integendeel. We zien zingende Italianen! In verschillende steden en dorpen zingen mensen vanuit hun raam of balkon liederen. Gezamenlijk houden ze de moed erin. Tijdens de tweede wereldoorlog zagen we soortgelijke fenomenen. Op 7 september 1940 begon de London Blitz. Een bommenregen op Londen die ruim acht maanden aan zou houden. Tegen alle verwachting in ondergingen de Londenaren de aanhoudende bombardementen gelaten. Er was geen paniek, winkels werden niet geplunderd en het normale leven ging gewoon door. Het 'pub' bezoek nam zelfs toe gedurende de crisis. Mensen voelde zich verbonden en ondergingen het in saamhorigheid. Tegenspoed brengt klaarblijkelijk soms het beste in ons naar boven.

En Darwin dan? Hoe rijmen we die saamhorigheid en vriendelijkheid met 'the survival of the fittest'? Omdat Surival of the fittest, in tegenstelling tot wat velen denken, niet betekent dat de sterkste overleven. Nee, evolutie gaat over het aanpassen aan de omstandigheden. De soort die zich het best aanpast aan de omstandigheden overleeft. En dat kunnen wij mensen als geen ander. We passen ons aan. Als groep, als land, als mensheid. 

Het corona virus is een onzichtbare moordenaar. De enige manier om dit te verslaan is door samen te werken. Door ons gezamenlijk aan te passen aan deze bijzondere omstandigheden. Door onnodig contact te vermijden, door zoveel mogelijk thuis te blijven en door elkaar te helpen waar nodig. We zitten met zijn allen in hetzelfde schuitje. Ons lot is met elkaar verbonden. Laten we dit als Nederlanders, als mensen, waardig ondergaan. Laten we stoppen met hamsteren. Laten we het beste in onszelf naar boven halen. Gun dus ook uw buurman dat stukje wc-papier om zijn billen schoon te vegen. We zijn immers allemaal verbonden. Vroeg of laat gaat ook u de vieze billen van uw buurman ruiken.

Hugo Trentelman

Hugo Trentelman werkt in het dagelijks leven als begeleider in de gehandicaptenzorg. Hij woont samen met zijn vriendin en twee kinderen in Doetinchem. Zijn uitgesproken mening uit hij in columns en hij is -op de dagen dat het lukt- vegetariër.

Meer lezen van Hugo Trentelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.