SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD

Handzeep

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Hoe vaak wast u uw handen op een dag? Hoe vaak wast u uw handen met zeep? De laatste vraag, hoe vaak wast u uw handen bij een uitbraak van de griep?

Gekke vragen misschien, maar normaal gesproken als mijn handzeep op is, ga ik naar de winkel en pak ik een zeep naar keuze uit het schap. Maar deze keer moest ik op zoek naar een winkel die nog handzeep had staan, ik wil geen blok zeep maar een flesje, en deze waren bijna overal uitverkocht.

Dit heb ik in mijn hele leven nog niet eerder meegemaakt, ook niet tijdens een griepgolf. Uiteindelijk vond ik nog een flesje handzeep in een andere winkel, waar ook het schap zo goed als leeg was; alleen de blokken zeep was nog niet geheel uitverkocht.  Gek he, maar bij een griepgolf hamsteren wij geen flessen handzeep, ook de flesjes antibacteriële handgels zijn nu helemaal uitverkocht, het haalde zelfs de media.

"Elk jaar sterven er wereldwijd 300.000 tot 600.000 mensen aan de griep"

Maar ja, griep klinkt ook niet zo erg, wanneer wij een beetje grieperig zijn, dan werken wij nog gewoon door. Wanneer de griep op zijn retour is, en je niet meer te ziek bent om de hele dag in bed te liggen, gaan mensen weer op pad. Niemand is bang voor de griep. Corona klinkt ook veel heftiger, het klinkt als iets waar je aan dood kunt gaan. In elk geval met dank aan de media is er nu paniek en zijn wij er ook (onbewust) wel angstiger voor.

Elk jaar sterven er wereldwijd 300.000 tot 600.000 mensen aan de griep, en worden er ongeveer een miljard mensen besmet met de griep. Het Coronavirus heeft deze cijfers nog niet gehaald, maar nu is deze ook nog niet uitgeraasd. Zijn wij te veel in paniek met dit nieuwe virus? Of zijn wij niet bewust dat de griep ook erg gevaarlijk is.
Net als met de griep sterven vooral de oudere en zwakkere mensen van de samenleving, corona lijkt heel erg op de griep, ook qua symptomen.

Wat wij nu wel leren is dat wij weer goed onze handen moeten wassen. Maar waarom mensen nu zeep zijn gaan hamsteren? Dat is mij echt een raadsel, hoe is het mogelijk dat nu de schappen zo goed als leeg zijn? Hadden de meeste mensen geen handzeep in huis? Gebruiken mensen normaal geen handzeep? Ik vind het wel heel erg raar dat nu zoveel zeep wordt gehamsterd, Hoeveel flessen handzeep denken mensen nu in huis te moeten hebben? 

Heel bijzonder dat de schappen met zeep leeg zijn. Ik heb altijd 3 flessen handzeep in huis, ook zonder griepgolf. Het zet mij wel aan het denken, hoe hygiënisch zijn wij normaal eigenlijk? Maar ook waarom moeten mensen nu ineens zoveel zeep in huis hebben? Nee, wij nuchtere Nederlanders blijken toch niet helemaal zo nuchter te zijn, de paniek van uit de media heeft toch invloed op ons koopgedrag, in elk geval wat handzeep betreft. Wel fijn om te bedenken dat nu iedereen wel zijn handen met zeep heeft gewassen.

Tryfena van Huenen-Notten

Tryfena van Huenen-Notten is een onderneemster en columnist. Twee keer per maand schrijft ze hier over wat haar opvalt in de Zutphense samenleving.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright.