SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD

Australië

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Stel: het huis van Jan is afgebrand, een gezellig rijtjeshuis, met een klein tuintje. Jan rijdt een kleine auto, een panda en gaat daarmee elke ochtend naar zijn werk. Een eindje verderop is het enorme landgoed van de rijke Jan-Willem ook afgebrand, Jan-Willem heeft genoeg grond rondom zijn huis om er twee woonwijken op te zetten, Jan-Willem gaat elke dag naar zijn gigantische en goedlopende miljoenen bedrijf met één van zijn dure auto’s. Beide huizen zijn compleet uitgebrand.

Zou u aan Jan of aan Jan-Willem een donatie doen om zijn huis weer opnieuw te kunnen opbouwen? Ja, het lijkt misschien een wat vreemde stelling, maar dit is wel precies wat wij nu zijn gaan doen. Australië is geen armlastig land, maar toch zijn er verschillende acties opgezet om geld in te zamelen voor Australië. De overheid van Australië pompt er 2 miljard dollar in om de getroffen gebieden weer op te bouwen, ook geven ze 72 miljoen dollar aan de toerismebranche in de getroffen gebieden om te zorgen dat het toerisme weer gauw op gang kan gaan komen.

Ik was echt stomverbaasd dat er een giro 555 was opgericht voor Australië, niet omdat ik het niet vreselijk vind wat daar is gebeurd, dat is zonder enige twijfel echt heel erg. Maar Australië is geen ontwikkelingsland, het is een goed ontwikkeld en economisch sterk land. Ze hebben echt niet onze donaties nodig om het getroffen gebied weer te kunnen gaan opbouwen.

"Ik was echt stomverbaasd dat er een giro 555 was opgericht"

In 2009 was er een gebied in Italië flink getroffen door een aardbeving, daar is geen giro 555 voor opgericht, daar is geen stuiver naar toegegaan. Nee, Italië is een Europees land en dus zal het wel geld genoeg hebben. Ik kan u verzekeren dat het Italiaanse dorp L’Aquila in Abruzzo dat getroffen werd door een aardbeving, nu nog steeds niet is opgeknapt. De mensen van de verwoeste huizen hebben echt gewoon vette pech gehad, voormalig premier Berlusconie beloofde herstel, maar er is geen cent naar toe gegaan. Een kennis van ons die daar een huis heeft/had, mag zelfs nu nog niet zijn huis in om zijn spullen eruit te halen. Hij moest bij zijn familie gaan wonen, omdat het geld voor het huis nooit is gekomen.

We zouden toch ook Jan eerder wat geven dan Jan-Willem, deze heeft toch al meer dan genoeg, die zoekt het maar zelf uit. Maar we geven wel aan Australië, een land dat net als Jan-Willem echt zelf alles kan financieren. Wat overigens niet betekend dat het geen lief bedoelde acties zijn. Maar gaan wij dan ook voor andere rijke landen een giro 555 openen wanneer daar een ramp gebeurt? Ik snap het niet, wordt er misschien gedacht dat Australië een derdewereldland is?

Natuurlijk de beelden van een brandweerman die een koala wat water geeft, is diep ontroerend. Het raakt een emotie die alleen dieren en kleine kinderen nog bij ons opwekken. Misschien is het wel daarom dat er zoveel acties zijn georganiseerd.

Tryfena van Huenen-Notten

Tryfena van Huenen-Notten is een onderneemster en columnist. Twee keer per maand schrijft ze hier over wat haar opvalt in de Zutphense samenleving.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright.