SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Joop Hekkelman.
© LGLD
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

De man in oranje

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Ongeveer 10 keer per week, heen en terugreis opgeteld, rij ik met mijn auto over de N348 van mijn woonplaats naar Zutphen, tot voorbij de Polbeek. Ik ben uitermate tevreden met deze nieuwe verbinding, de inwoners van Eefde en Zutphen ook, neem ik aan. Het is alweer zeven jaar geleden dat de weg werd opengesteld. De voordelen zijn legio, we moeten er zuinig op zijn.

Ter hoogte van de Polbeek is het oppassen geblazen. Die lange verraderlijke bocht heeft al menig ongeluk opgeleverd. Onlangs was ik getuige van een kamikaze actie. Iemand met haast haalde drie auto’s in zonder overzicht te hebben van tegemoetkomend verkeer. Dat iemand zichzelf eraan waagt is zijn zaak, maar een ander in gevaar brengen kan met geen enkele smoes worden goedgepraat.

"Automobilisten, altijd haastig, hebben geen tijd om een afvalbak te zoeken"

Er gebeurt meer op en langs deze weg. De bermen worden ontsierd met afval. Blikjes, frietbakjes, plastic flessen, zakken met de opdruk van een bekende hamburgerketen en nog veel meer rotzooi vindt een rustplaats langs de N348. Automobilisten, altijd haastig, hebben geen tijd om een afvalbak te zoeken, zij mieteren de rommel ondoordacht van zich af. Het tracé vanaf de rotonde bij Eefde tot voorbij de Polbeek is bezig een vuilnisbelt te worden. We zijn beslist niet zuinig op onze gemeenschappelijke leefomgeving. Dat is zorgelijk. 

Ik vraag me af wie ervoor aan de lat staat om te voorkomen dat de weg stinkend dichtslibt, als een Italiaanse stad waar vuilnismannen maanden in staking zijn. Moet de politie gaan handhaven, stiekem met camera’s achter de geluidswallen? Moeten de gemeenten strenger optreden, of de Provincie, als eigenaar van de weg.Waarschijnlijk is dat zij naar elkaar gaan wijzen; gebrek aan capaciteit en bevoegdheden. Tja, een maatschappelijk probleem dat met opvoeding te maken heeft, daar zijn zij niet van. Wie doet het dan? Nou, ik zie wekelijks, aan de Eefdese kant van het Twentekanaal een man in de weer met prikstok en vuilniszak. Gehuld in oranje. Het is onbegonnen werk, maar hij keert telkens terug, omdat hij niet kan aanzien dat zijn omgeving vervuilt en verloedert.

Ik stel voor dat de gemeenten Lochem en Zutphen samen met de Provincie Gelderland de handen inéénslaan en budget vrijmaken voor de opruimwerkzaamheden. Niet gaan klagen dat deze weg al teveel heeft gekost, geen gehakketak over de verdeling kosten. Nee, genereus zijn. Zo duur is een bloemetje voor de man in oranje nou ook weer niet.

Joop Hekkelman

Joop Hekkelman is schrijver en kenner van de Achterhoek. Elke vrijdagochtend lees je een column over wat hij meegemaakt heeft of wat hem opvalt.

Meer lezen van Joop Hekkelman?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.