De buurtwacht
Joop Hekkelman.

De buurtwacht

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

In bijna elke straat of buurt zie je ze hangen: de bordjes van de buurtwhattsapp die aankondigen dat de omgeving door spiedende ogen in de gaten wordt gehouden en dat men elkaar op de hoogte houdt van verdachte personen. Inbreken heeft hier geen zin, dat is de boodschap. Buren die zich in dergelijk groepen verzamelen voelen zich er veiliger door.

Soms gaat het mis. Er zijn mensen die snel in de stress schieten en meteen melding doen van de minste, in hun ogen verdachte beweging. Er is niet altijd wat aan de hand. Sommigen laten na zo’n melding zelfs nog even weten dat zij niets hebben gezien. Volstrekt overbodig en verwarrend. Ook de manier van communiceren en het woordgebruik komen er nauwgezet op aan. Iemand die slecht in de kleren zit is niet meteen een verdachte van inbraak. Iemand kwalificeren op basis van huidskleur of vermeende afkomst is zo maar gebeurd, maar risicovol en leidt nog al eens tot verontwaardiging. 

Nonchalante opmerkingen, al dan niet bewust, hebben whattsappgroepen reeds doen slinken. Mensen willen geen deel uitmaken van een club waarbinnen over de begrippen vooroordeel en belediging niet wordt nagedacht.  

"Blijkbaar staan veel mensen stijf van angst en wantrouwen"

Pas geleden hoorde ik het verhaal van iemand die ergens in een dorpje strandde met een lekke band. De man van midden zeventig parkeerde zijn auto achter de kerk. Hij stapte uit en liep wat stram en onzeker richting een nabijgelegen horeca gelegenheid. Iemand die het zag meldde zonder nadenken via zijn telefoon dat er een dronken man door het dorp struinde die waarschijnlijk een gestolen auto had achtergelaten. Even later kwam de man terug en trof bij zijn auto een groep buurtbewoners, die hem agressief benaderden en hem zijn autosleutels afhandig maakten. De politie was al onderweg.

Na een vernederende ondervraging met blaastest kreeg hij zijn sleutels terug. Niets aan de hand! Oudere mensen staan niet altijd even zeker op de benen en testen ook niet positief na een glaasje bitter lemon. Zij rijden wel in een auto en hebben soms pech onderweg, wat iedereen wel een overkomt.

Blijkbaar staan veel mensen stijf van angst en wantrouwen. De buurt app hebben zij als Eerste Hulp binnen handbereik, om hun onzekerheid te maskeren. 

Beste mensen bezint eer gij begint. Verzeker je ervan echt iets verdachts te zien voordat je een bericht de wereld instuurt. Iemand schofferen is namelijk zo gebeurd. 

 

Advertentie

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.