SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Joop Hekkelman.
© LGLD

Zwarte Markt

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Het is alweer november, de bladeren beginnen te vallen. Buien geselen af en toe het land, het wordt killer en kouder. De late herfst en wintertijd is bij uitstek geschikt om lekker weg te kruipen achter de computer en verhalen bij elkaar te fantaseren. Zacht muziekje op de achtergond, warme thee binnen handbereik en gedachten die alle kanten op willen gaan, totdat er zich een idee nestelt om uit te werken. De tijd is een aangename metgezel, omdat ik er tegenwoordig zo veel van kan nemen als nodig is. 

Over twee dagen hoeft dit stukje pas af te zijn. Gelukkig maar, want ik ben nog aan het bijkomen van een weekendje uit en kom moeilijk op gang. Dat is iets waar ik al jaren last van heb, na een vakantie duurde het steevast enkele dagen om de draad weer volledig op te pakken. Ik prakkezeer over de Zwarte Markt in Beverwijk en over de onstuimige golven op het Bergense strand. 

De Zwarte Markt, oftewel Bazaar, is een immense overdekte markt waar gemiddeld elk weekend 40.000 mensen naar toe komen. De Oosterse markt is daarvan een bezienswaardigheid op zich, met heerlijke exotische fruitsoorten en groenten. 

"De doosjes tandpasta zijn grootschalig in de aanbieding"

We keken ons de ogen uit over het enorme aanbod en de grote verscheidenheid aan gebruiksgoederen in de diverse hallen. De doosjes tandpasta zijn grootschalig in de aanbieding. Toevallig ook het soort dat wij gebruiken. Afdingen kostte weinig moeite  waardoor we een half jaar voordeel meenamen. Het was er vol en chaotisch. Op het strand van Bergen zweepte windkracht 6 de golven op.  

We laten het lawaai van overvolle autowegen achter ons om na drie dagen terug te keren in de oase aan de andere kant van de IJssel. Ondertussen blijf ik me afvragen hoe die markt aan zijn naam komt. Tweedehands goederen heb ik er niet gezien. Kramen zijn volgepropt  met producten voor de persoonlijke verzorging, electronica van onbekende merken, telecom aanbieders waarvan ik de naam nog nooit heb gehoord, reparateurs van telefoons die het voor een prikkie doen. Overal prijzen waar je met bieden gewaar wordt wat jij moet betalen.

Ik kom deze week traag op gang omdat ik er lang over doe de woorden te vinden die het gevoel over de markt beschrijven. We bezochten een attractie waar we ons een paar uur lang in het buitenland waanden om daarna met een vertragend after-vakantiegevoel thuis te komen.

 

Advertentie

Joop Hekkelman

Joop Hekkelman is schrijver en kenner van de Achterhoek. Elke vrijdagochtend lees je een column over wat hij meegemaakt heeft of wat hem opvalt.

Meer lezen van Joop Hekkelman?


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright.