Overdrijven
Joop Hekkelman.

Overdrijven

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Ook zo genoten van het Songfestival. Gelukkig won Nederland, dat maakte veel goed. Mij kwam het hele circus van de voorpret de strot uit, om het platvoers te zeggen. Er was geen tv journaal, radioprogramma of krant die dit fenomeen negeerde. Onbegrijpelijk hoe we ons laten beetnemen met een paar festivalliedjes. Toch hebben we alle drie de sessies uitgezeten. Wij thuis besloten om alles te zien en aan te horen, omdat we dan lekker tekeer kunnen gaan tegen de middelmatigheid die ons wordt voorgeschoteld.

En natuurlijk om er achteraf over mee te praten in willekeurige gezelschappen. Wij vatten onze passieve deelname op als vermaak en niet meer dan dat. Toegegeven ons land stuurde dit jaar een sterk nummer in. De aandacht in de media ging alleen maar over: wij gaan winnen. Vreselijk die overdrijving, de concurrentie stelde immers weinig voor.

"Welk nut het heeft om na het orgasme alle nationale oud-deelnemers op te trommelen ontgaat me volledig"

De commentatoren bij de uitzending zagen ook weinig goeds voorbijkomen, behalve dan dat liedje van onszelf. Jan Smit en co gingen uit hun dak omdat Duncan op donderdag de finale haalde: hoe kinderlijk kun je reageren als je zelf al lang weet dat hij de beste is. Weinig professioneel dat overdreven geschreeuw. Duncan leverde een aansprekende prestatie met een zelfgeschreven nummer. Hij bleef er zelf vrij nuchter onder. Daarmee is hij een voorbeeld voor al het volk dat plotseling om hem en het festival heen zwerft.

Welk nut het heeft om na het orgasme alle nationale oud-deelnemers op te trommelen ontgaat me volledig. Sommigen moesten namelijk net iets te lang nadenken om een politiek correct antwoord te bedenken op de vraag wat het Songfestival hen had gebracht, veertig jaar of langer geleden.

Om onze aandacht tot ver na middernacht vast te houden had men bedacht een wereldster op het podium te hijsen. Miljoenen kijkers werden in de maling genomen door een valse kraai, Madonna  genaamd. Waarmee werd bevestigd dat resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst en dat een miljoen euro’s voor een optreden van tien minuten de overdrijving ver voorbijstreeft.

Maar goed Nederland won met een liedje dat met kop en schouders boven de rest uitstak. De keerzijde van de winst is dat we worden getrakteerd met een cadeautje dat 30 miljoen euro gaat kosten. Onze premier kondigde meteen aan dat er geen belastinggeld aan wordt besteed. Groot gelijk, dat zou erg overdreven zijn, er zijn belangrijker zaken die aandacht vragen. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.