Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD

Zomerproof

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

De mooie en warmere dagen komen er weer aan, dus de winterkleding kan weer opgeborgen worden. Wanneer je bij de eerste mooie dagen buiten komt, zie je een enorm verschil in hoe mensen omgaan met de eerste zonnestralen. De eerste zonnige dagen hebben wij al gehad, maar hoe verder wij de in lente komen en de bladeren weer aan de bomen, gaan ook steeds meer mensen in minder dikke kleding de straat op. Hoewel ik de eerste blote benen, korte rokjes en strandjurkjes al op een zonnige dag in maart voorbij zag komen, vond ik dat wel een tikkie overdreven.

Maar nu was ik ook nog niet zomerproof, dus daar kan het misschien ook wel aan liggen. Wat is dat eigenlijk zomerproof zijn? Nou volgens de reclames die ongewenst in mijn mailbox terecht komen, is klaar zijn voor de zomer kilo’s er af werken.

De dieet goeroe’s pakken het afvallen natuurlijk mooi in, zo is er een dieetgoeroe die beweert dat haar methode zonder dieet is, maar wanneer je kijkt wat zij aan calorie inname adviseert is het een magere 1400 calorieën per dag, maar je mag best zo nu en dan een blokje chocolade eten.

"De lente is begonnen, de benen mogen weer in de zon en ons winterse huidskleur mag weer van wit naar gebronsd verkleuren"

Nu weet ik echt niet hoe het bij anderen gaat, maar 1 blokje van een reep chocolade afbreken, staat gelijk aan niet meer kunnen stoppen denken aan de overige blokjes chocolade die dan nog in de verpakking in de kast liggen te wachten, tot ik het opgeef om mij aan mijn dieet te houden! En zo komt het dat ik ondanks dat ik echt wel mijn best heb gedaan, niet klaar ben voor de zomer. Nou, volgens de dieet goeroe’s dan. Want ik denk dat het de zon echt niet uitmaakt of je een aantal kilo’s te zwaar weegt, of niet. De zon schijnt toch wel en ook voor een vollere man of vrouw.

De lente is begonnen, de benen mogen weer in de zon en ons winterse huidskleur mag weer van wit naar gebronsd verkleuren. De terrassen zijn weer klaargezet, de winkels hebben weer de zomerse outfitjes in de etalage staan, de dieet goeroe’s hebben weer een plan van aanpak bedacht en de sportscholen hebben onweerstaanbare deals, om ons weerloze slachtoffers van de winterkilo’s zomer klaar te maken.

Gelukkig heb ik nog een beetje zomerbruin op de benen zitten van vorig jaar, maar ook een heerlijke tuin waar je uit de wind en in de zon al een klein beetje het winterwit kunt laten verdwijnen. Ik ben inmiddels klaar voor de zomer! Ja, met extra kilo’s en al, ben ik toch klaar voor de zomer. Eigenlijk ben ik er soms helemaal klaar mee, dat gezeur over hoe je eruit moet zien. Maar wanneer ik dan op de weegschaal sta om de schade op te meten, voel ik bij een paar kilo te veel toch de drang om er wat aan te gaan doen, en zo komt het dat ook ik meewerk aan het beeld dat velen hebben van zomerproof zijn. Toch maar even geen chocolade meer voor mij.

Tryfena van Huenen-Notten

Tryfena van Huenen-Notten is een onderneemster en columnist. Twee keer per maand schrijft ze hier over wat haar opvalt in de Zutphense samenleving.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright.