Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD

Pasen

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

De kerstboom is alweer even geleden opgeruimd, maar nu mogen wij het huis weer gaan versieren met een stuk snoeihout, wat wij dan een Paastak noemen. Gezellige gekleurde piepschuim eitjes erin, en dan hebben wij een heuse tafeldecoratie voor Pasen. Als ik de reclames voorbij zie komen van de supermarkten, dan moeten wij nog wel even flink inslaan, want de Paasdagen enkel met een extra gekookt eitje kan echt niet meer. Nee, nog even geduld en wij leggen onder de Paastak ook cadeautjes neer. Het is gewoon wachten tot Pasen ook helemaal door de commercie wordt opgeslokt, net als de kerst.

Vroeger toen ik nog een klein meisje was, was Pasen de start van het voorjaar. Onze kledingkast werd door moeder helemaal uitgezocht, de winterkleding werd eruit gehaald en opgeruimd, de zomerkleding kwam erin en ik kreeg altijd een nieuw setje kleding voor Pasen. Vandaar de uitdrukking : Op je Paasbest eruit zien. Als de Pasen heel vroeg viel in het jaar, dan kon je dus maar zo een maand lang blauwbekken van de kou. Want nee, na de Pasen kreeg je geen dikke trui meer aan. 

"Met de Pasen zaten ook alle winkels dicht, twee volle dagen kon je niet winkelen"

Met de Pasen zaten ook alle winkels dicht, twee volle dagen kon je niet winkelen! Echt waar, je kon niet even een brood halen, of shoppen voor een nieuwe outfit. Je zorgde er dus voor dat je alles in huis had voor deze dagen. Maar ook ging je naar opa en oma, want in de stad zat echt alles dicht. Met Pasen hadden de ouders ook echt vrij en ging je dus wandelen in het bos, naar de grootouders en speelde je spelletjes aan tafel, met het hele gezin. Dat vonden wij leuk.

Tegenwoordig is alles anders, met de feestdagen zijn de winkels in elk geval de tweede dag alweer open, we gaan allang niet meer massaal naar de kerk. De kinderen zien opa en oma nu zeker 3 keer in de week wanneer zij oppassen, zo dat de grootouders ook met Pasen even vrij willen zijn. Wanneer wij echt wat anders willen met Pasen, gaan we met de kinderen naar pretparken en dierentuinen.

Heel soms, wanneer ik zo’n nostalgische heimwee heb, dan mis ik de tijd dat de tv alleen ’s avonds leuke programma’s had en de mobiel nog niet was uitgevonden. Heel soms, dan vind ik de vooruitgang echt een achteruitgang. Maar ja, dan pak ik mijn mobiel om even te googlen wat wij met Pasen kunnen gaan doen, misschien wel even naar dat éne winkeltje met quiltstofjes, samen met mijn moeder, zo gezellig als we even met zijn tweetjes wat doen.

Ondanks dat alles anders is, wens ik iedereen een hele Fijne Pasen toe!

Tryfena van Huenen-Notten

Tryfena van Huenen-Notten is een onderneemster en columnist. Twee keer per maand schrijft ze hier over wat haar opvalt in de Zutphense samenleving.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright.