Crowdfunding
Joop Hekkelman.

Crowdfunding

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Afgelopen week werd het publieke debat in ons land bepaald door het klimaatakkoord, het kinderpardon en een kandidaat die strandde op de laatste vraag bij de quiz Per Seconde Wijzer op NPO 2. De eerste twee werden veroorzaakt door politieke proefballonnetjes in aanloop naar de verkiezingen in maart. De derde betrof betrof persoonlijk leed waarover op de sociale media nogal wat reuring ontstond.

Ik heb er zelf aan meegedaan, omdat ik vond dat die jongen is ‘genaaid‘. Bijna alle vragen van de voorrondes in de categorie Sport had hij goed beantwoord. En laat nou die allerlaatste vraag voor de hoofdprijs niet over sport gaan! Hij mocht artiesten raden die ooit optraden bij de Superbowl, de finale van American Football. Dat is een typisch Amerikaanse sport die we zelden bij ons op het scherm zien. Je gaat voor sportvragen en krijgt muziek waar je niets mee hebt. De jongeman werd zichtbaar diep ongelukkig. De presentator speelde verbaasdheid. 

Heel het land viel over de oneerlijkheid van dit akkefietje. Ook bij mij thuis, al was het maar omdat het slachtoffer in deze kwestie ambtenaar van mijn gemeente is. Dergelijke subjectieve elementen spelen ongewild toch mee op de achtergrond. 

Bij de publieke omroepen werd betoogd dat zijwaartse vragen bij het spelletje horen. Men durfde zich daar niet uit te spreken, onderwijl de kijker massaal protesteerde. De commerciëlen zijn meer recht voor de raap, met openlijke kritiek. In het SBS-kamp is zelfs een crowdfunding actie gestart om de gestrande quizzer alsnog zijn prijzengeld van om en nabij 7.500 euro te bezorgen.

"De geldinzameling is een doorgeslagen actie, gevoed vanuit de onderbuik van Neerlands volk"

De geldinzameling is een doorgeslagen actie, gevoed vanuit de onderbuik van Neerlands volk. Je zou bijna denken dat de intitiatiefnemers het andere kamp, de publieken, een hak willen zetten. Crowdfunding werkt prima voor mensen die financiëel in de knel zijn geraakt door ongelukkige samenloop van omstandigheden of ziekte. Daarvan is hier geen sprake, de man lijkt me niet armlastig. De mogelijkheid van een geldprijs zal niet de reden zijn geweest voor zijn deelname. 

Als je meedoet aan zo’n spelletje dan wil je winnen, de beste zijn, met een winnaarsgevoel huiswaarts keren, eer ontvangen. De euforie is hem ontnomen. Hij kreeg geen kans om op waarde te worden geklopt en dat is niet eerlijk. Herkansing voor de laatste vraag is een redelijke tegemoetkoming. Met de collecte is deze affaire verworden tot een ordinaire centenkwestie, waarmee van genoegdoening onmogelijk sprake kan zijn.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.