SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
Tryfena van Huenen-Notten.
© LGLD
Houd LokaalGelderland in de lucht! Steun ons hier.

De zwartrijder

Let op: de onderstaande tekst is een column, geen (nieuws)artikel.

Wanneer je vaak met de trein reist, dan valt het op dat er verschillende soorten zwartrijders zijn. De per ongeluk vergeten in te checken zwartrijder, te herkennen aan een vlug rood wordend hoofd en het hakkelende praten. De conducteur is dan nog even een beetje belerend en de zwartrijder mag meestal op het eerstvolgende station even in gaan checken.

De opzettelijk niet ingecheckte zwartrijder heeft verschillende optredens om onder een boete uit te komen. De één pakt direct zijn verlies, en vertelt direct dat hij geen geldig vervoersbewijs heeft, en de ander wordt (verbaal) agressief. De zeer agressieve zwartrijder, daar heb ik wel een hekel aan. Wanneer de agressieve zwartrijder weigert de trein uit te gaan en de conducteur echt niks anders meer kan dan de politie bellen, dan kan het maar zo zijn dat je op het eerstvolgende station lang kunt wachten, omdat de politie dan eerst de zwartrijder uit de trein moet komen halen.

"Zelf reis ik geregeld dezelfde route, en er is een oude meneer die geregeld ook met deze trein reist"

Zelf reis ik geregeld dezelfde route, en er is een oude meneer die geregeld ook met deze trein reist. Deze oude man reist echter nooit met een geldig reisdocument. Elke conducteur die al eens vaker op deze route gewerkt heeft, kent deze oude man. Het is elke keer weer een heel vermakelijke voorstelling om te zien. De man is zelden nuchter en zit meestal alleen. Wanneer de man instapt, dan weet hij al waar de conducteur zich ongeveer bevindt in de trein. Ver van de conducteur vandaan gaat deze man dan zitten, zijn er meerdere treinstellen aan elkaar gekoppeld, dan heeft de man geluk. De conducteur doet er dan even over om de trein geheel door te werken. Zodra de conducteur de kant op komt waar de man zich bevindt, zie je de man al kijken waar hij het beste heen kan gaan. Hij kient het zo uit, dat hij nog een coupe of twee door kan lopen, voordat de conducteur bij hem is.

Wanneer de conducteur gespot is in de coupe, dan verhuist hij dus naar een ander gedeelte van de trein, waar de conducteur zich naar toe werkt. Zodra het eerstvolgende station nadert, stapt de oude man uit. Op het station waar hij gauw uitgestapt is, zie je de oude man lachen. Het is hem weer gelukt om gratis te reizen. In het verleden bleef de oude man gewoon zitten, maar de meeste conducteurs kennen deze man inmiddels en zetten hem de trein uit. Meestal met een flinke preek, waar de man schijnbaar geen zin meer in heeft. Dus kiest hij ervoor om voor de preek de trein te verlaten. Ik moet zeggen dat hij er zeer handig in is geworden, want hij komt toch zeer regelmatig tot Presikhaaf. Ik vraag mij alleen af, zou hij dan op zijn bestemming zijn?

Tryfena van Huenen-Notten

Tryfena van Huenen-Notten is een onderneemster en columnist. Twee keer per maand schrijft ze hier over wat haar opvalt in de Zutphense samenleving.

Meer lezen van Tryfena van Huenen-Notten?


Reageren? Mail de redactie via [email protected].

Op deze publicatie rust copyright.