SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Vuurwerkschade kost Zutphen ruim 16.000 euro, burgemeester wil verbod op vuurwerk

ZUTPHEN - In de periode rondom de afgelopen jaarwisselingen zijn er tal aan vernielingen gepleegd met vuurwerk in de gemeente Zutphen. De kosten voor de schades aan objecten in de openbare ruimtes bedraagt 16.210 euro voor de gemeente. Burgemeester Annemieke Vermeulen is er klaar mee.

Het gaat dan om verkeersborden, prullenbakken en andere objecten. Jaarlijks wordt er vooral met knalvuurwerk veel vernield. De gemeente draait voor de kosten op en kan in weinig gevallen de dader achterhalen. "Het is natuurlijk ontzettend zonde van het geld, dat zal iedereen met me eens zijn", aldus de burgemeester.

Advertentie

Stijgende kostenpost

De kosten zijn nooit te voorspellen, blijkt uit de bedragen van de afgelopen jaren. Hoewel het bedrag van dit jaar nog op kan lopen, was het in de vorige zes jaarwisselingen slechts één keer met een krappe vierhonderd euro hoger. Vorig jaar bedroeg de schade 15.768 euro en het jaar daarvoor 'slechts' 6.899,50 euro. Het financieel ook geen pretje, gezien de gemeente al veel moet bezuinigen.

"In het hele land zie je het verzet groeien"
burgemeester Annemieke Vermeulen

Vandaar dat Vermeulen ook voor een vuurwerkverbod is. "In het hele land zie je het verzet groeien tegen de manier waarop we het nu geregeld hebben. De gemeenteraad heeft ook aangegeven hierover het gesprek te willen voeren." De burgemeester ziet liever op een centrale plek proffesioneel georganiseerd vuurwerk.

Lees verder onder de foto...

Vuurwerkshow

Vermeulen: "Dat lost een heel aantal problemen op én heeft een extra voordeel: we zijn af van de hoge schadepost, we hoeven de stad niet schoon te vegen, er is minimale geluidsoverlast voor mens en dier, er is minder milieuschade en het is vele malen veiliger."

Een lokaal vuurwerkverbod is nog niet in de maak. De burgemeester volgt liever een landelijk verbod. Bij een centrale vuurwerkshow ziet ze daarnaast nog een voordeel: veel inwoners komen samen. "Hoe mooi is het om die start in verbinding te maken!"


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.