SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

De vuurwerkdiscussie is in volle gang, maar wat doen we met carbid?

LOCHEM - Wel of geen vuurwerkverbod? De afgelopen weken wordt de discussie volop gevoerd. Maar in het Oosten komt daar nog een vraag bij kijken. Als vuurwerk verboden wordt, hoe zit het dan met carbid? Is dat wel veilig genoeg en is het misschien een altarnatief voor knalvuurwerk?

De liefhebbers van carbidschieten hoeven zich niet direct zorgen te maken. Carbid valt namelijk niet onder vuurwerk, en dus ook niet direct onder het vuurwerkverbod. Hoewel er bij carbidschieten ook gewonden kunnen vallen, en dat soms ook gebeurd, is daar weinig discussie over.

Advertentie

Lokale regels

Landelijk is er zelfs geen wetgeving over carbidschieten. Lokaal wél, maar die regels verschillen. In alle gemeenten moet je in elk geval buiten de bebouwde kom je carbid afschieten en voldoende afstand nemen tot huizen. Daarnaast mag het in deze regio overal ook alleen maar op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur tot 02.00 uur na de jaarwisseling.

"Het knalt maar het is officieel geen vuurwerk"
burgemeester Sebastiaan van 't Erve

De carbidtraditie wordt vooralsnog niet bedreigd. "Wat mij betreft niet in de gemeente Lochem", vertelt burgemeester Sebastiaan van 't Erve. "Carbid schieten is gereguleerd, met daaraan verbonden veiligheidsvoorschriften. Het knalt maar het is officieel geen vuurwerk."

Geen alternatief

Van 't Erve wil de carbidtraditie geen alternatief noemen voor het gevaarlijke knalvuurwerk. "Het is niet aan mij of mensen het een alternatief vinden voor vuurwerk. Als alternatief voor zwaar knalvuurwerk zie ik eerder laser- of droneshows zoals die in het buitenland worden georganiseerd."

Wat betreft de veiligheid, geldt daar hetzelfde als bij vuurwerk. "Ook voor carbidschieten geldt dat dit veilig moet gebeuren om de kans op ongelukken zo klein mogelijk te houden." In Lochem heb je voor meer dan vier carbidbussen bij elkaar een vergunning nodig, waardoor de gemeente grip heeft op het aantal locaties. "Dat zegt ook iets over de veiligheid al zijn ongelukken nooit 100% te voorkomen."


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.