SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Zutphen is een slechte regenbooggemeente

ZUTPHEN - Een prachtige titel is het: regenbooggemeente. Zutphen is het al een tijdje, maar daar merken de LHBTI’ers niks van. Dat wordt pijnlijk duidelijk in een achtergrondartikel van De Stentor

De krant spreekt met meerdere prominenten LHBTI’ers. GroenLinks-fractievoorzitter Martine Westerik komt aan het woord. “Ik durf in het donker niet hand in hand met mijn vrouw door het centrum te lopen. Laat staan als mijn kinderen erbij zijn”, legt ze uit. Ze heeft nare dingen meegemaakt toen ze tien jaar geleden in de gemeente kwam wonen. “Er zijn toen we in Warnsveld kwamen wonen eieren tegen mijn ramen gegooid. In de nacht werd er vanaf de straat van alles naar ons geroepen. Toen er op een gegeven moment op onze auto werd gekrast, heb ik een melding gedaan bij het meldpunt discriminatie. Er is door de politie daarna vaker gesurveilleerd, waarna het rustiger werd. Het beeld leeft dat er veel meer acceptatie is op dit gebied. Maar dat is nog lang niet zo.”

Advertentie

Geen aanspreekpunt

Ook Harm Wesselink herkent het beeld. Hij woont al zeventien jaar met zijn man Harm Edens in de hanzestad. Hij wil een plek creëren waar jongeren terecht kunnen voor vragen. Want “zoek op internet maar eens naar Zutphen en gay. Je vindt niets. Dat moet veranderen”, legt hij uit in het dagblad. Hij denkt jongeren zeker te kunnen helpen: “Er moet een soort vangnet komen. Zelf ben ik 59. Ik heb alles al wel meegemaakt en in Zutphen zelf geen negatieve ervaringen gehad. Ik maak me ook niet zo snel meer druk om reacties. De ervaring van mensen zoals ik is belangrijk om te gebruiken. Ik zie het als een soort gaylifecoach. Het is ook aan ons als groep om een veilig plekje te creëren.”

Burgemeester Annemieke Vermeulen dacht eerder dat Zutphen een prima regenboogstad was, maar daar is ze toch van teruggekomen. “Ik ervaar Zutphen als een open, hartelijke en tolerante gemeente. Maar ik hoorde dat gay mensen toch angstig zijn om hand in hand op straat te lopen”, legde ze in september uit op haar Facebookpagina. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.