SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

RIVM geeft stookalert af voor de regio

  •  Geen houtkachel aan
  •   30 november 2019 - 13:05
  •  

REGIO - Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert mensen in de regio om op dit weekend geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI Koninklijk Meteorologisch Instituut  zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen.

"Door niet te stoken, voorkomt u gezondheidsklachten en (geur)hinder bij uzelf en in uw omgeving", aldus het RIVM. Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. "De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook", melden ze. 

Advertentie

Ongunstig weer

De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag zorgen dat de rook blijft hangen. Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot zondagochtend ongunstig. Daarna lijkt geleidelijk een noordwestelijke stroming op gang te komen, de windsnelheid neemt dan toe waardoor de rook meer verspreidt. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit.

Het stookverbod geldt voor Friesland, Drenthe, Noord-Holland, Overijssel, Flevoland en dus ook Gelderland.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.