SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Mogelijke verbouwing Hanzehof blijkt 1,7 miljoen duurder

ZUTPHEN - De mogelijke verbouwing van theater- en congrescentrum de Hanzehof in Zutphen blijkt 1,7 miljoen euro dan eerst berekend. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De totale kosten komen dan uit op 9,7 miljoen.

De renovatie is één van de drie opties die het college voor handen heeft. Andere opties zijn het renoveren van het huidige complex of de hele Hanzehof opheffen en slopen. Een renovatie zou in eerste instantie 4,5 miljoen euro kosten, maar blijkt nu ook duurder. Doordat de Muzehof ook plek moet krijgen bedragen de kosten voor een renovatie nu 7,5 miljoen euro.

Advertentie

Ingrijpende verbouwing

Het college spreekt de voorkeur uit voor een grote ingrijpende verbouwing. Daarbij zal het gedeelte tussen de Buitensociëteit en de theaterzaal deels gesloopt worden en opnieuw gebouwd. Daarnaast worden klimaatinstallaties aangepast zodat de Buitensociëteit het hele jaar door gebruikt kan worden.

"Het is nu tijd om keuzes te maken"
college van B&W

Ook verdwijnt daarbij het gebouw van de Muzehof. Het centrum voor de Kunsten krijgt dan een plek in het nieuwe gebouw. Jaarlijks kost deze optie 900.000 euro extra, bovenop de huidige subsidie van 1,2 miljoen euro.

Raad aan zet

Het college kaatst nu de bal naar de gemeenteraad. Volgens een rapport van de gemeente en de Hanzehof worden al twintig jaar noodzakelijke keuzes vooruit geschoven. "Na de afgelopen jaren, waarin een noodscenario van kracht was, is het nu tijd om keuzes te maken. Want, linksom of rechtsom, het instandhouden van de theaterfunctie vraagt om investeringen en leidt tot hogere structurele lasten. Dat geldt voor ieder denkbaar scenario."

De gemeente Zutphen zit namelijk niet bepaald ruim in het geld om een dergelijke investering te doen. Sterker nog, er wordt momenteel hard bezuinigd. In december vergadert de gemeenteraad over de toekomst van het Zutphense theater.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.