SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Meer bezuinigingen voor Zutphen in 2020, belastingen gaan omhoog

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen moet volgend jaar, in 2020, weer meer bezuinigen. De afgelopen jaren waren de uitgaven structureel hoger wat de inkomsten, wat na de vorige gemeenteraadsverkiezingen pijnlijk duidelijk werd. Maandag stemde de gemeenteraad in met nieuwe bezuinigingsmaatregelen.

Het verwachte tekort is 1,6 miljoen euro. Het college wil dat er minstens 2,6 miljoen euro woirdt bezuinigd, om financiële tegenvallers in de toekomst beter op te kunnen vangen. Ook is de kans aanwezig dat bepaalde maatregelen niet opleveren wat in eerste instantie is gehoopt.

Advertentie

Belastingen

Eén van de manieren om meer geld in de gemeentekas te krijgen is het verhogen van de gemeentelijke belastingen. De raad stemde in met een verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb). Dat moet al zorgen voor een 'extraatje' van een miljoen. Ook de toerisme-, honden- en parkeerbelastingen gaan omhoog. De toerismebelasting stijgt met tien cent.

Een voorstel van het college om te bezuinigen op het armoedebeleid viel slecht bij de raad. Bezuinigen op het armoedebeleid zou onder meer betekenen dat de jaarlijkse waarderingsvergoeding voor mantelzorgers gehalveerd zou worden. Onder meer de PvdA en SP wilden geen bezuinigingen op het minimabeleid. De twee partijen kregen brede steun, waardoor die maatregelen van tafel zijn.

Dit jaar werden er al bezuinigingsmaatregelen ingevoerd die goed zijn voor 13 miljoen euro. De kans is echter groot dat slechts 85 procent hiervan wordt behaald. Met de nieuwe maatregelen moet het begrotingstekort voor de komende jaren verdwenen zijn.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.