Tryfena van Huenen-Notten

Tryfena van Huenen-Notten is soms dagen bezig met een column, maar kan ‘m ook zo af hebben

ZUTPHEN - Elke twee weken verschijnt een column van Tryfena van Huenen-Notten, een ondernemer in Zutphen, op LokaalGelderland.nl. Ze schrijft over pakkende onderwerpen, en is verantwoordelijk voor de titel van de columnbundel Wereldnieuws. Dit is namelijk haar column. 

Dit artikel is ter promotie van de columnbundel Wereldnieuws

Van Huenen-Notten en de andere LokaalGelderland-columnisten hebben de bundel uitgebracht om de columns op een mooie manier te verzamelen. Maar hoe komen die columns tot stand? “De inspiratie waarover ik kan schrijven, vind ik eigenlijk overal om mij heen. Het kan een nieuwsbericht zijn dat langskomt, het kan een onderwerp zijn wat ik op mijn werk hoor, maar soms ook een gebeurtenis die ik in het dagelijks leven tegen kom”, legt ze uit.

In je hoofd

Om de week een column schrijven betekent niet dat je er ook maar eens in de twee weken mee bezig bent in je hoofd. “In mijn hoofd ben ik altijd bezig met wat er in mijn omgeving gebeurd en vallen dingen mij op. Ik heb bijna altijd pen en papier bij mij, dan kan ik gauw wat opkrabbelen als er een onderwerp langskomt.”

Het bedenken van een onderwerp is stap één, maar dan moet het nog op papier gezet worden. Van Huenen-Notten vindt “het schrijfproces het leukste. Wanneer een onderwerp mijn aandacht heeft getrokken, dan is het binnen tien minuten geschreven.” Maar is het dan ook al af? “Nee, absoluut niet. Voor een ander is mijn column dan nog niet echt een logisch verhaal. Ik lees de column een aantal keren door, verander zinnen, haal fouten eruit.”

"Ik wil dat iedereen begrijpt wat ik schrijf"
Tryfena van Huenen-Notten

Elke nieuwsredactie kent de komkommertijd. Dan is het lastig om onderwerpen te vinden voor nieuwsberichten. Ook columnisten krijgen daarmee te maken. “Er zijn ook perioden dat ik totaal geen onderwerp heb wat in mij opkomt. Dat zijn de moeilijkste columns om te schrijven, het gebeurt niet zo heel erg vaak, maar als het gebeurt dan kan ik dus dagen bezig zijn met een column.” Maar wat als er echt geen onderwerp te vinden is? Ze besluit haar schrijversgeheim speciaal voor dit artikel eenmalig te delen. “Ik heb nog wat reserve-columns op de plank liggen. “Omdat ik soms elke dag wel wat heb wat ik interessant vind, kan er soms een column later ook nog worden gebruikt. Dit omdat deze niet heel erg nieuwgevonden zijn is.”

LokaalGelderland heeft als belangrijkste doel om dingen zo helder mogelijk uit te leggen. En dat is ook het belangrijkste punt voor de columns van Van Huenen-Notten. “Ik wil dat iedereen begrijpt wat ik schrijf, dus ik probeer niet te moeilijk te schrijven, een te ingewikkeld verhaal ervan te maken, maar ook niet te langdradig.”

Bundel Wereldnieuws

De columns van Tryfena van Huenen-Notten worden eens in de twee weken op dinsdagochtend gepubliceerd op LokaalGelderland.nl. Haar eerste boek staat nu in de boekenkasten, namelijk Wereldnieuws. Vernoemd naar haar column 8 januari 2018. Het boek is gemaakt samen met de andere columnisten van LokaalGelderland. Wereldnieuws is te kopen via boekenbestellen.nl.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.