Joop Hekkelman.

Joop Hekkelman over het schrijfproces: 'Je schrijft een column niet in één keer'

GORSSEL - Wekelijks verschijnt een column van Joop Hekkelman uit Gorssel op LokaalGelderland.nl. Hij is daarmee de columnist met de meeste publicaties op zijn naam, en die trend zet zich voort in de columnbundel Wereldnieuws

Dit artikel is ter promotie van de columnbundel Wereldnieuws

Hekkelman en de andere LokaalGelderland-columnisten hebben de bundel uitgebracht om de columns op een mooie manier te verzamelen. Maar hoe komen die columns tot stand? Hekkelman heeft al aardig wat ervaring met schrijven. “Vanaf 2003 schrijf ik verhalen, in het Nederlands  maar ook heel veel in de Streektaal. Ben onder andere redacteur van een streektaalblaadje, geef dialectcursussen aan volwassenen en sta soms voor een basisschoolklas om een lesje te geven. Verder ben ik actief voor de Historische vereniging in mijn  dorp”, vertelt hij trots. 

"Het bereik is duidelijk anders dan met een papieren krant"
Joop Hekkelman

Een onderwerp zoeken is soms een uitdaging, soms totaal niet. “In principe beschrijf ik het liefst een onderwerp dat over mijn eigen omgeving gaat. Die zijn niet in overdaad voorhanden. De tweede zoekkring is dan een onderwerp van algemene aard waar de lezers in ons gebied wel een raakvlak mee hebben. Al realiseer ik me steeds meer dat een nieuwswebsite niet per se gebonden is aan een eigen regio, het bereik is duidelijk anders dan met een papieren krant. Als het echt lastig wordt pak ik een breder onderwerp. Vaak is het zo dat een onderwerp bij herhaling door mijn hoofd spookt. Dat is zeker aanleiding om er wat mee te doen.”

Over de regio

Hij schrijft veel over de LokaalGelderland-regio. “Vanwege mijn achtergrond heb ik veel met plattelandsonderwerpen. Al is het wel zo dat ik zeker ook betrokkenheid voel bij de stad Zutphen. Acht jaren van mijn jeugd heb ik daar middelbaar onderwijs gevolgd.” En daar speelt vaak genoeg om over te schrijven. “Knellende regels waarmee burgers te maken krijgen zijn altijd voer voor een column. Hoewel ik dus wel een paar speerpunten heb wil ik me niet te zeer vastpinnen op bepaalde onderwerpen. Het liefst blijf ik dan toch zo breed mogelijk georiënteerd.”

Een column wordt niet in één keer geschreven, wanneer Hekkelman achter zijn bureau zit. “Meestal plopt er in het weekend een onderwerp op. Daar begin ik op maandagochtend aan te schrijven. Als ik er aan begin weet ik nog niet hoe het stuk zal eindigen. Ik begin blind en slingerend ga ik richting de laatste alinea. Onderweg wordt de koers nog wel eens gewijzigd. Doorgaans staat er binnen een uur wel een concept- tekst van 400 woorden op het scherm. Dan volgt de dagen erna het doordenken, schaven, schrappen en wijzigen. Op donderdagmorgen stuur ik het in.”

Bundel Wereldnieuws

De columns van Joop Hekkelman worden elke vrijdagochtend gepubliceerd op LokaalGelderland.nl. Eerder bracht hij al de bundel Blaadje Sla uit, en nu dus ook Wereldnieuws samen met de andere columnisten van LokaalGelderland. Wereldnieuws is te kopen via boekenbestellen.nl.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.