Brummen en Lochem nemen te weinig statushouders op: 'er zijn geen passende woningen'

  •  Taakstelling niet gehaald
  •   08 oktober 2019 - 08:15
  •  

BRUMMEN/LOCHEM - Twee gemeenten in de regio hebben in de eerste helft van dit jaar te weinig statushouders opgenomen. Dat blijkt uit een lijst van de Provincie Gelderland. Het gaat om de gemeente Brummen en de gemeente Lochem.

Brummen heeft twee statushouders te weinig gehuisvest. Lochem heeft een grotere achterstand, daar werden tien statushouders te weinig opgenomen. Opvallend is dat beide gemeenten dezelfde verklaring geven: de woningmarkt.

Advertentie

Geen passende woning

Het probleem is te vinden in de afstemming tussen de gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). "De nieuwkomers die door het COA aanvankelijk aan onze gemeente zijn gekoppeld (het ging daarbij vooral om alleenstaanden) paste niet bij het woningaanbod", legt de Brummense gemeentewoordvoerder Gert-Jan van Dijk uit.

In Lochem speelt hetzelfde probleem, vertelt woordvoerder Manon Baaij. "Ons beleid is om vooral grotere gezinnen in Lochem te huisvesten. Dit past goed bij de beschikbare woningvoorraad in Lochem en bij de vraag van het COA. In maart en juni waren enkele woningen vrij, maar had het COA geen gezinnen die hiervoor in aanmerking kwamen."

"Uiteraard zijn de inspanningen er op gericht om de taakstelling voor dit jaar te behalen"
woordvoerder Gert-Jan van Dijk (Brummen)

Taakstelling

De gemeenten zijn wel druk aan de slag om alsnog de taakstelling te behalen. Van Dijk: "Uiteraard zijn de inspanningen er op gericht om de taakstelling voor dit jaar te behalen. Het is de bedoeling dat er nog 8 personen dit jaar gehuisvest moeten worden om aan de landelijke doelstelling te voldoen."

In Lochem is er al een verschil gemaakt na de zomer. "Per september is het aantal gehuisveste personen toegenomen tot 21. Gezien de woningvoorraad en de verwachte woningmutaties vertrouwen wij erop dat we voor het eind van het jaar op een aantal van 29 gehuisveste personen uitkomen. Daarmee voldoen we aan de taakstelling voor 2019 van 24 personen en lopen we ook achterstand van 2018 in."


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.