SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Huurders Ieder1 dreigen om huur niet meer te betalen

  •  Huurdersverbond opgericht
  •   04 oktober 2019 - 17:23
  •  

ZUTPHEN - Al maanden voeren actie: Huurders van Woonbedrijf Ieder1. Ze kampen nog altijd met de gevolgen van een mislukte renovatie. Ze vragen al twee jaar om verbetering, maar de woningcorporatie geeft niet thuis. De huurders dreigen onder andere om de transactie van hun huur stop te zetten.

Nu slaan ze de handen ineen en richten ‘het Huurdersverbond Zutphen’ op.  Vanaf dit moment zullen de verschillende groepen actievoerende huurders samenwerken om hun eisen binnen te halen. “We steunen elkaar en staan achter elkaar,” zegt Richard Kuiper,  huurder van Ieder1 en namens het Huurdersverbond. ‘Woonbedrijf Ieder1 heeft al jarenlang de macht over een groot deel van de woningen in Zutphen. Ze ontvangen veel huur, maar hebben slechte renovaties uitgevoerd.  Ze betalen vaak geen eerlijke vergoeding en nemen ons niet serieus. Wij willen daar tegenwicht aan bieden. Daarom hebben we het Huurdersverbond opgericht.’

Advertentie

Een andere huurder is Bennie Berendsen. Hij vertegenwoordigt de groep huurders in de Staatsliedenbuurt. Berendsen: “Het doel van het Huurdersverbond Zutphen is er voor te zorgen dat alle klachten worden opgelost en dat huurders de vergoeding krijgen waar ze recht op hebben. We beginnen daarom met het héél precies in kaart brengen van alle gebreken van de leden van het Huurdersverbond. Door dat te doen is het volgens de wet mogelijk om, als we dat nodig vinden, gezamenlijk te beslissen om onze huur tijdelijk niet te betalen. We zijn met veel, dus dat zou betekenen dat Woonbedrijf Ieder1 tienduizenden euro’s aan huurinkomsten per maand mist loopt, zo lang de klachten niet zijn opgelost. Ik kan leukere dingen verzinnen om te doen dan zo’n 'huurdersstaking', maar het is nou eenmaal nodig.”

Landelijk probleem

Het net opgerichte Huurdersverbond richt zich ook tot de landelijke politiek. Kuiper: “De problemen met huurwoningen spelen niet alleen in Zutphen, maar in heel Nederland. We zoeken samenwerking met huurders in andere steden en hopen dat ook zij iets als een ‘Huurdersverbond’ op willen richten, zodat we samen van de landelijke politiek kunnen eisen dat zij geld gaan betalen voor meer fatsoenlijke en waardige woningen, voor een lagere prijs.”

Het Huurdersverbond is onderdeel van de SP. “De SP is altijd al een voertuig voor verandering in de handen van mensen geweest, dat is onze werkwijze,’ zegt Nils Müller, fractievoorzitter van de SP in Zutphen, ‘Nederland is voor steeds meer mensen een onherkenbaar land geworden. De politiek koos er sinds de jaren ’80 steeds vaker voor om waardevolle grondrechten zoals wonen, zorg, onderwijs en energie over te laten aan de vrije markt. Als we daar verandering in willen brengen, dan moeten mensen samen opstaan.”


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.