Wie is aansprakelijk voor de dood van dwergteckel Takkie? Eigenaar krijgt alles behalve meewerking

Wie is aansprakelijk voor de dood van dwergteckel Takkie? Eigenaar krijgt alles behalve meewerking

De eigenaar van de doodgebeten dwergteckel Takkie, Tineke Kloosterboer, is nog druk bezig met het verwerken van de dood van haar trouwe viervoeter. Maar ondertussen is ze ook op zoek naar degene die de bullmanstiff, die de aanval op Takkie opende, uitliet. Ze heeft haar gegevens, maar de vrouw geeft niet thuis. 

“De vrouw belt me niet terug. Ook ga ik twee keer per dag langs haar huis, maar ze is niet thuis.” De vrouw die de hond uitliet is overigens niet de officiële eigenaar van de hond, maar “ik krijg van de politie niet de gegevens van de echte eigenaar, want volgens hen is de vrouw aansprakelijk.” Kloosterboer baalt erg van hoe het nu loopt, en had gehoopt dat het op een normale manier afgehandeld had kunnen worden.

Aansprakelijkheid

Juridisch gezien is het een ingewikkeld verhaal. Want de bullmastiff opende de aanval, en een dier kan niet aansprakelijk gesteld worden. Kloosterboer zegt juridisch onderlegd te zijn “en ik leer als een malle bij. De eigenaar is in deze casus wel degelijk aansprakelijk, maar dat kan ik de politie niet aan hun verstand brengen.” Ze heeft een advocaat moeten inschakelen, en die heeft haar geadviseerd een sepot op te vragen bij de politie. De reactie die ze kreeg was voor haar alles behalve fijn: “De politie raakte daarvan enigszins overstuur. De gesprekstechniek die daarin gehanteerd werd was behalve amateuristisch, niet passend bij een zaak waarin een slachtoffer juist ondersteuning nodig heeft ter afhandeling van de gevolgen. Maar dat terzijde; het geld voor trainingen zal wel op zijn.”

Geen gevaarlijke hond

De politie beaamd dat ze niks kunnen doen in de zaak. Politie-woordvoerder Henny Plant: “In de zaak van de doodgebeten teckel kan geen strafrechtelijk traject ingezet worden.” Het Wetboek van Strafrecht wordt erbij gepakt: “Artikel 425 Wetboek van Strafrecht, het onder controle houden van een hond, die door de minister is aangewezen als gevaarlijke hond, gaat in dit geval niet op. De betreffende hond is niet aangewezen als gevaarlijke hond. De honden liepen in een losloopgebied en er gold geen muilkorfplicht voor de betreffende hond.” De woordvoerder gaat verder: “Er is het nodige contact geweest tussen de betrokkenen. Het verhalen van de geleden schade zal via een civiele procedure aangekaart moeten worden. Dit is teruggekoppeld aan de eigenaar van de teckel.”

"Ik hoop dat zij beiden, net als ik, verder willen met hun leven"
Tineke Kloosterboer

Kloosterboer hoopt dat zowel de eigenaar als degene die de hond uitliet dit artikel leest. “Ik zou tegen zowel de vrouw, als tegen de eigenaar willen zeggen dat ik begrijp dat het hele gebeuren voor hen heel naar is geweest en dat ik hoop dat ze contact met mij willen opnemen. Het feit dat ze, ondanks dat ze mijn gegevens van de politie hebben gekregen, geen contact opnemen en niet reageren op mijn telefoontjes en ingesproken voicemail, is voor mij uiterst kwetsend. Ik hoop dat zij beiden, net als ik, verder willen met hun leven.”

Steunbetuigingen

Wel heeft Kloosterboer een hoop fijne reacties ontvangen. Op social media kwamen heel veel steunbetuigingen binnen. En ze heeft een brief van de burgemeester ontvangen. “Ze was super meelevend. En als dit is afgerond vraag ik haar om een wandeling in het beruchte bos, waar zij ook regelmatig met haar honden wandelt.” 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.