SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Met het warme weer een duik vanaf een brug? Waterschap houdt extra controles

REGIO - Het Waterschap Rijn en IJssel heeft de afgelopen weken al meer dan dertig brugspringers op heterdaad betrapt. Daarbij zijn 28 officiële waarschuwingen gegeven. Want hoe lekker en leuk het ook lijkt met dit warme weer, een sprong van een brug mag niet en is daarnaast ook behoorlijk gevaarljik.

"We snappen dat het heel stoer is om van een brug te springen. ‘t Is eens wat anders dan een saaie duikplank. Maar je rug of nek breken, of met een boot in aanraking komen, is niet cool! Niet overal is het water even diep en op de bodem liggen soms oude fietsen, winkelkarretjes of andere scherpe voorwerpen waar je dan bovenop kunt springen. En schepen hebben scherpe draaiende schroeven onder water. Het is niet alleen gevaarlijk voor jezelf en voor anderen, maar het is ook verboden." legt het waterschap uit. De komende periode worden er extra controles uitgevoerd op brugspringen en zwemmen in de vaargeul.

Record

Waterschap Rijn en IJssel heeft afgelopen weken al meer dan 30 brugspringers op heterdaad betrapt en heeft 28 officiële waarschuwingen gegeven. Vorige jaren waren dat zo’n 5 tot 8 waarschuwingen per zomer. Niet alleen brugspringen maar ook zwemmen rond bruggen, stuwen, steigers en in de vaargeul is verboden. Om het aantal brugspringers terug te dringen, voert het waterschap extra controles uit en hangt meer en duidelijkere borden bij de bruggen en de vaargeul op.

Het gevaar zit hem vooral in wat je niet ziet. Bijvoorbeeld fietsen, steigerpalen of andere voorwerpen in het water. Ook is de diepte niet altijd goed te zien. Zodra je in het water ligt kan je misschien er niet meer utikomen door de stroming of raak je onderkoelt door de temperatuurwisselingen. Dat kan zelfs gebeuren met extreem warm weer.

Als je van een brug afspringt of in de vaargeul zwemt krijg je niet alleen een flinke preek, maar vaak ook een bekeuring. Die bedraagt 140 euro.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.