VVD: 'Zutphen moet hulp van de provincie krijgen bij financiën'

ZUTPHEN - De provincie moet eerder en meer in actie komen om gemeenten met financiële tekorten te helpen. Dat stelt de Gelderse VVD-fractie. Ze willen dat er een zogenoemd 'buddy-programma' komt.

Daarin zou de provincie samen met de gemeente de financiën moeten bekijken en expertise leveren. Aanleiding voor de oproep zijn de gemeenten die de afgelopen tijd in het nieuws kwamen rondom hun slechte financiële positie. Zutphen is daar met een tekort van vele miljoenen één van.

Verscherpt toezicht

Volgens VVD-statenlid Arthur Boone is er een frisse blik nodig. "Gemeenten geven aan het financieel zwaar te hebben. Dat vraagt soms om heel lastige keuzes die lang niet altijd in beeld zijn. Een frisse blik van buiten helpt dan."

"We blijven het vaak net zo lang proberen totdat het lukt of totdat het helemaal fout gaat"
Arthur Boone, VVD-statenlid

De provincie heeft wel een rol in de gemeentelijke financiën, maar komt nu pas laat in actie. Als het uit de hand drijgt de lopen kan de provincie de touwtjes in handen nemen. De VVD wil echter dat er ook al eerder meegedacht wordt.

Vrijwillig

Het adviespunt moet geen verplichte kost worden vanuit de provincie. "De gemeenten moeten er zelf mee komen. Maar als gemeente moet je denk ik alles in het werk stellen om te voorkomen dat het misgaat. Alle hulp die je geboden wordt zou je met beide armen moeten aanpakken."

In Zutphen gaat het alles behalve goed. "We blijven het vaak net zo lang proberen totdat het lukt of totdat het helemaal fout gaat", zegt Boone. De provincie kan verscherpt toezicht instellen en in het ergste geval artikel 12. Dan wordt de controle over de financiën overgenomen. "Als jij als gemeente in een positie komt waarin artikel 12 ter sprake komt, moet je de teugels loslaten en komen er maatregelen die je misschien absoluut niet wilt."

De VVD gaat vragen aan de Gedeputeerde Staten of ze kans zien in het plan.


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.
Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.